Женския пазар и геополитиката

Нямам представа какви биха били последиците, ако внезапно Столична община вземе та затвори Женския пазар. Ей така, внезапно. Първо уж за два дни, после за още два, а накрая за съвсем. И оправомощените органи конфискуват цялата стока, налична на територията на пазара към момента на закриването, барабар с личните вещи на продавачите - дрехи, документи, с една дума: всичко, що заварят длъжностните лица около сергиите и в пространството между тях. Ще кажете: не може да бъде. Що се отнася до Женския пазар и аз не си представям, че подобно нещо е възможно.

Обаче, както знаете, Лужков затвори не само Черкизовския пазар в Москва, но и Измайловския, откъдето с 5843 камиона е извозено имуществото на наемателите на търговски площи, според съобщението на Интерфакс. Обяснението: нарушения на санитарните норми и правила за пожарна безопасност, както и наличието на големи количества контрабандна стока. Миналата седмица пък РИА Новости предаде, че "по данни на Центъра за хигиена и епидемиология на Москва, от над 8 000 изследвани работници на Черкизовски пазар са открити 222 случая на инфекциозни заболявания, сред тях са 114 случая на туберкулоза, 36 случая на сифилис и 13 случая на ХИВ. Освен това са открити още 59 случая на други инфекции, предаващи се по полов път". Най-вероятно нещата стоят точно по този начин.

Впрочем, конфискуваната стока се оценява на повече от $2 млрд. Твърди се, че Черкизовският пазар давал хляб на над 100 хил. човека, 80% от които са от китайски произход като далеч не всички от тях пребивават легално в руската столица. (BTW, на Измайловския пазар оперирали предимно търговци от виетнамски произход, така казват). Пазарът създавал затруднения на живеещите в тази част на Москва и поради наплива на търговци на дребно от близката провинция, които снабдяват магазинчетата си с евтина стока имено от този пазар - властите говорят за над 4 хил. автобуса месечно.

Правозащитниците не оспорват наличието на всички тези проблеми. Те протестират против неочаквания и внезапен акт по затварянето на пазара, против отнемането на личните вещи на продавачите (вярно, няма проблем търговците да получат обратно облеклото и документите си, но срещу заплащане на немалка такса). Московските власти не смятат, че е тяхна грижа да осигурят подходящо място за дейностите, извършвани на Черкизовския пазар, да контролират дали тези дейности се извършват съгласно нормативните изисквания, да поддържат съответната инфраструктура. От кметството намират, че кризата е "освободила" достатъчно магазини, които могат да бъдат наети от засегнатите лица, още повече, че пак поради кризата, наемите силно са паднали.

Добре, ама работата станала дебела - Китай ги взел нещата навътре. В Москва пристига 50-членна делегация и въпросът става световен. Китайските медии се пълнят с разкази за упражнено насилие от страна на руските власти спрямо китайските търговци, които са обирани както от милицията, така и от мафията. Казват, че от 30 години насам за първи път китайските масмедии си позволяват толкова остър тон по отношение на Русия. Представителите на властта в Пекин официално говорят за усложняване на отношенията със северния съсед. Правят се прозрачни намеци за икономически санкции, ако проблемът не получи бързо разрешение. Работата не е само в това, че около 80 хил. китайци в Москва остават без работа и могат да бъдат депортирани в родината си. Лошото е, че в самия Китай една по една започват да се затварят многобройните фабрики, работещи само за Черкизовския пазар, а това ще остави на улицата доста повече хора от въпросните 80 хил.

Ето как Женският пазар може да се превърне във фактор на геополитиката.

A propos, не знам дали някъде е било съобщено, че след изборите в Иран, както привържениците на Ахмадинеджад, така и противниците му, на митингите си скандират почти еднакви лозунги: "Смърт на САЩ" (естествено) и "Смърт на Китай" (заради уйгурите). Обаче противниците на президента скандират още "Смърт на Русия" заради подозренията, че руснаците дават съвети на Ахмадинеджад как да се справи с народното недоволство. В частност, обвиняват руските служби, че имат принос за заглушаването на GSM-ите и интернет-комуникациите по време на протестите. Основания за тези слухове, циркулиращи сред иранските опозиционери, даде посещението на Ахмадинеджад в Екатеринбург веднага след оспорваните избори и срещата му с руския президент Медведев. Ето как, въпреки разногласията си, всички се оказват в кюпа - и САЩ, и Китай, и Русия. Женски пазар.

posted by Illa @ 7/23/2009 05:40:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home