Право и права

Предполагам, много хора ще се подпишат под твърдението, че правото (разбирано като законодателни актове) може да нарушава права. Предполагам, че не са единици тези, които биха съотнесли горното съждение към областта на авторските права. Предполагам, че не съм само аз тази, която смята, че прилагането на нормите, регулиращи авторското право, все повече се отдалечава от равновесната точка. Няма да скрия, че се радвам на избирането на един от шведските депутати в Европейския парламент. Дай боже, това да е началото и в крайна сметка нещата да си дойдат на мястото.

Разбира се, обективирането и разпространението на информацията са скъпи начинания. Разбира се, тези, които са се заели с тази общественополезна дейност, трябва да бъдат възмездявани. Но не повече от възмездяване. Не ли? Защото проблемът не е само в парите. Асошейтед прес си иска печалбата, то е ясно. "РИА Новости" обаче е държавна агенция, главната цел на съществуването й е "оперативно да осветява събитията в Русия и зад граница", а не толкова да носи печалба. Ама и те са подхванали борба за защита на авторските си права върху новините. Днес руското министерство на информацията изглежда е разгледало законопроект, който да провъзгласи новините за обект на защита от закона за авторското право, т.е. да даде право на агенциите да решават кой и каква информация има право да разпространява. Ама такова тълкуване се дължало на неизчистените формулировки в проектозакона, казва юрисконсултът на "РИА Новости".

Off topic. Вчера получих верижно писмо от Мария Вирхов с молба за включване в кампанията по защита на Артьом Лоскутов. Накратко, става въпрос за млад човек, студент, художник, член на групата БПП ("Бабушка после похорон" или "Баба след погребението"), един от вдъхновителите на "Монстрация" (карнавално шествие навръх Първи май, отличаващо се с абсурдни лозунги от типа на "Ъ-ъ-ъ", "Таня, не плачи" и пр.). Преди тазгодишната "Монстрация" родителите на Артьом са били поканени на беседа в милицията и им било обяснено, че синът им членува в секта, чиито членове се занимават с подпалване на котки и кучета. Изложбата, организирана от БПП, също била посетена от служители в службите, кураторът Константин Скотников (член на групата "Сини носове", емблематична за съвременното руско изобразително изкуство) също бил повикан на "събеседване" в милицията. Събеседвали са и със самия Артьом, а след като в иницииран не от него телефонен разговор Артьом имал нахалството да поиска официална призовка за втората беседа, бил спрян от цивилни лица на улицата, чантата му била изсипана в багажника на цивилен автомобил и неочаквано сред нещата, оказали се в багажника, било установено наличието на пакетче марихуана с тегло 11 г. (ще рече, "голямо количество", съгласно закона). Естествено, последвало обвинение. Били привиквани родителите на свидетелите на защитата (които твърдели, че пакетчето не било в чантата на Артьом преди претърсването) и т.н. Последвала активна международна компания в защита на Артьом (напишете му името в Google и ще видите мащабите на тази кампания). Днес намерих в пощата си следното писмо от Мария Вирхов:

dear friends,
artem loskutov was released on recognizance this morning. we already know - it works
thanks everybody who signed the petition
the trial is yet to come, but he's not alone in it
thank you!

posted by Illa @ 6/10/2009 07:59:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home