Facebook, Сталин и гордостта от историята

Руската компания Digital Sky Technologies е купила 1,96% от привилегированите акции на Facebook за $200 млн, а през лятото ще предложи на акционерите на социалната мрежа да изкупи от тях обикновени акции за още поне $100 млн. През 2007 г. Microsoft купи 1,6% от привилегированите акции на Facebook.

Digital Sky Technologies е основана през 2005 г., основният пакет акции се контролира от Юрий Милнер и Григорий Фингер, но около 30% държи Алишер Усманов - един от най-богатите хора в Русия. Компанията има 53,20% от Mail.ru (едно от големите дружества с онлайн бизнес; a propos, от там идва най-много спам в блога ми), дялове в най-популярните руски социални мрежи "Одноклассники" и "В контакте". Не публикува сведения за финансовите показатели на дейността си.

Засега в съвета на директорите на Facebook няма бъде включен представител на Digital Sky Technologies. Не се предвижда и сливане между Facebook и руските социални мрежи. Засега. Ако си припомним, блог-платформата LiveJournal беше закупена от друг руски богаташ - Александър Мамут, постепенно и почти неусетно ))

Впрочем, блогът на президента Медведев се намира точно на тази платформа. Точно в блога за първи път се появи съобщение, че президента създава специална комисия за борба против фалшифицирането на историята. Комисията ще има за задача "да обобщава и анализира информацията за фалшифициране на историческите събития, които целят снижаването на международния престиж на Русия" с оглед "борбата срещу опитите съзнателно да се изкривява историята, за да се увредят интересите на Русия". Друг е проблемът, че никъде не е дадено определение на понятието "фалшифициране на исторически факт". Запознатите с текста на указа за създаване на комисията твърдят, че под "фалшификация" членовете на новия орган ще разбират определени интерпретации на историческите факти. Председател на комисията, между другото, е Сергей Наришкин - по образование е инженер по радиотехника, завършил школа на КГБ, сега е началник на президентската администрация. Да припомня, че Наришкин беше съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество заедно с тогавашния министър Румен Овчаров. Членове на комисията за борба срещу фалшифицирането на историята са и други чиновници от правителството и президентската администрация на Руската федерация. Казват, в състава на комисията влиза и Алу Алханов - бивш президент на Чечения по времето, когато Рамзан Кадиров още не беше навършил изискуемата се възраст, за да заеме поста. Собствено историци нямало кой знае колко.

Премиерът Путин също демонстрира интерес към историята. В неделя той посетил гробището на Донския манастир, където положил венци на гробовете на препогребаните тук преди няколко години белогвардейски генерали Деникин и Капел, философа Иван Илин, писателя Иван Шмельов, както и на починалия през 2008 г. Александър Солженицин. Путин казва, че всички тези различни хора имат нещо общо, нещо, което ги свързва - патриотизма и стремежът да се запази Русия в имперските си граници. Надгробните камъни на гробовете на Деникин, Илин и Шмельов са платени от премириера с лични средства.

На сайта на в. "Ведомости" е публикувано видео, в което редакторът на отдел "Коментари" Максим Трудолюбов разсъждава върху институционалната система на съвременната руска държава. Той стига до извода, че тя е такава, каквато я е проектирал Сталин. Отличителните й черти са следните:
- липсва механизъм за контрол върху решенията на властта - върху вземането на решения, изпълнението им, разходите, свързани с изпълнението на тези решения;
- практиката на властта да действа като че ли има неограничени и неизчерпаеми ресурси - хора, нефт, финансови ресурси;
- вездесъщността на принципа "целта оправдава средствата".

"Историята трябва да се изучава, а не да се гордеем с нея", заключава Трудолюбов.

posted by Illa @ 5/27/2009 01:33:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home