За жертвите на информацията

Тия дни чух, че Теди Москов бил казал, че сега заради интернет сме се наводнили с информация и, понеже нямало било кранче, сульо и пульо лесно научавали всичко, и поради това всякаква паплач имала достъп до всичко, и поради това некадърността процъфтявала. Щото преди само талантливите можели били да пробият блокадата и да се доберат до някаква(каква да е) информация, пък сега нямало било блокада.

Не знам дали Теди Москов е казал точно това - така казаха по радиото. Btw, още не съм престанала да слушам радио. Все още. Така че не знам дали точно това е било написано във вестникарската публикация, нежели пък да знам какво точно е казал Теди Москов. Защото хартиени вестници не чета (с две седмични изключения), tv не гледам (с дребни изключения в някои времеви отрязъци), все още слушам Хоризонт като съпровождащ шум... Искам да кажа, че сега мярката е не дали си пробил някоя информационна блокада, а дали правилно си поставил шлюзовете през информационните потоци - дали правилно си ги идентифицирал потоците, проектирал шлюзовете, преценил капацитета и т.н. Накратко, дали допускаш само тази информация, която ти е нужна, до себе си, и! - дали допускаш цялата информация, която ти е нужна. А как да определиш коя точно е информацията, която ти е нужна, и как да я филтрираш, за да не се удавиш в пороя? Е те, това е. Можем да си говорим за некадърност, може и за друго.

Наглед, дребен проблем - филтрирането на информация. На кои сведения да дадеш ухо, на кои - не. На кои да повярваш, на кои - не. Въпрос на личен избор. Дали е имало Холокост или не, дали е имало арменски геноцид или не, дали е имало баташко клане или не ... Въпрос на личен избор на кои факти да дадеш вяра и на кои - не. Много сложен избор. И много хора предпочитат да не го правят, предпочитат да не знаят, че го имат.

posted by Illa @ 5/14/2009 09:07:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home