Пазарът на произведения на изкуството

Казват, по време на криза PR-специалистите препоръчват на първо време да се твърди, че "криза може и да има, ама не и при нас", за да не се плашат инвеститорите. Поради тази причина не е за чудене, че все още се появяват вестникарски публикации, уверяващи ни, че кризата не е засегнала арт-пазара. И статистиката сякаш го потвърждава - продажбите не само не са се снижили, а дори са отбелязали ръст. Всичко цъфти и връзва.

От друга страна, милиардерите намаляват - от списъка на Forbes отпаднаха значителен брой богаташи от руски, индийски и турски произход, които бяха склонни да инвестират на едро в произведения на изкуството, но в днешните несигурни времена са изгубили голяма част от богатството си. Трусовете във финансовата сфера принуди редица банки да закрият отделите си, консултиращи и кредитиращи вложения в арт-проекти. Аукционите реагираха незабавно:
- ограничиха или прекратиха практиката си да гарантират на продавачите минимални цени;
- съкратиха списъците на произведения на изкуството, включени в каталозите на предстоящите търгове;
- намалиха оценките си за очакваните приходи от продажбата на предлаганите арт-продукти и т.н.

Благодарение на тези мерки отчетите на къщи като Christie's и Sotheby's изглеждат много добре в очите на евентуалните инвеститори. На пръв поглед, пазарът на произведения на изкуството демонстрира стабилност и не личи да е сериозно ударен от кризата.

В същото време (въпреки триковете с каталозите и прочее) едва 79 от предложените за продажба през тази година произведения на изкуството при наддаването са стигнали до отметката от милион долара - наполовина в сравнение с първото тримесечие на миналата година. 77% от продажбите са били на цена до $ 5 хил., с 6% се е намалил броят на работите, продадени за повече от $ 50 хил. След еуфорията от 2007 г. вече втора година върви процес на "корекция на цените".

Музеите и галериите съкращават персонал и даже закриват филиали. Дори престижни музеи (като Музея за съвременно изкуство в Лос Анжелис) вече се простиха с 20% от служителите си.

Горкият Деймиън Хърст! Какво ще го прави сега този диамантено-платинен череп?

posted by Illa @ 5/01/2009 02:40:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home