Обама и Google на чешки

Както казах, не успяхме да идим Обама. Само го чухме отдалеч. Поради мерките за сигурност обиколихме Прага три пъти докато стигнем до хотела. Докато се настаним, докато намерим мястото... и местата, откъдето се вижда отдавна са били заети. Който е бил на Храдчанске намести, знае, че опъне ли се шатра на площада, няма как местата, от които би се видяло, да са много. Така че се омешахме с разноезичната тълпа, чухме "на живо" гласа на Обама (не че успяхме да чуем какво казва), видяхме антиглобалистите, облечени в бели гащиризони. И се прибрахме в хотела за глътка въздух преди гмурването в тълпите туристи. Как живеят тия хора в тоя град, където туристите се държат сякаш той съществува само заради тях? Ако чуеш чешка реч, се обръщаш и се питаш: "Бе, к`ъв е тоя?".
Иначе, Прага си е Прага. Не съм от тия пишман-пътеписци, които дават определения за градовете. Всеки ги вижда, каквито си ги иска.
След принудително краткия тур по "Нерудова" (ха, румънското посолство е в сградата с мавританците! нещо като кариатиди под формата на скулптури, изобразяващи мавританци), най-неочаквано решихме да започнем от Музея на Кафка. Модерно решение за по дефиниция скучна експозиция от първи издания и факсимилета на писма и ръкописи. Много премрено използване на мултимедия и техники, взаимствани от изкуството на инсталациите. Няма да се правя на репортер и да ви разказвам "от мястото на събитието". Ако имам време, по-нататък, като се върна, може би ще намеря сили да напиша нещо повече за музея.
Ах, да. Точно пред този музей е монтирана една от знаковите инсталации на станалия много популярен у нас Давид Черни. Попитаха ме: "Какво общо има Кафка с фонтаниращите мъжки фигури?". "Нищо общо няма".
После беше Карловият мост с кулата, около която имаше малък сблъсък на интереси в тричленната ни група. Обяд с типично чешки специалитети (нямаше меса, поляти със захарен сироп, както ми се беше случвало преди години). След кратка почивка в хотела дойде редът на Староместке намести, Кметството с часовника, Катедралата "Дева Мария пред Тин", окъпана от миризма на скара откъм великденския панаир.
Извинявам се за неизбежните грешки, но така е като станеш в 4 ч. сутринта и краката ти парят от ходене. Пък и Google ти се зарежда на чешки ))
Лека нощ!

Етикети:

posted by Illa @ 4/05/2009 10:45:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home