Чалга

В едно съм съгласна с авторката - ако познаваш предмета [не защото го изучаваш(!) - б.м.] на критиката си, може да се допусне, че критиката ти е проява на снобизъм. Авторката не казва директно, но намеква: ако не познаваш предмета, от къде на къде ще го критикуваш. Относно допускането, нещата са на_ръба. Относно индиректния намек, всичко е точно. От къде на къде ще отхвърлям чалгата, ако цялата фактология в статията не ми говори нищо?

Не съм от тия дето си позволяват да навлизат в личната сфера на таксиджията (независимо, че той навлиза в моята), ако е надънил уредбата с нещо, което в невежеството си определям като чалга - прави сте, може да е чалга, може да е поп-фолк, знам ли? Въпросът с чалгата в таксито лежи в друга плоскост - в тази на маркетинга и фирмената култура. Това, което е редно, е не да "нападам" шофьора, а да се обадя на телефона за клиенти, например, и да споделя непоносимостта си към жанра. Ако имах малко повече гражданска активност, би трябвало да направя точно това. За да бъда по-активна граждански, трябва да храня някакви илюзии, че от това(споделяне) има някакъв смисъл. За да храниш подобни илюзии, трябва или да нямаш други жизнени цели, или да притежаваш жизнени сили, които да ти позволяват да преследваш много цели наведнъж.

Както и да е.

Та (евентуално) малко чалга в изобразителното изкуство: Чули сте, може би за Филипо Пансека. Може да сте чули за Пансека, а може и само за последната му изложба в италианския град Савона. Що се отнася до художниците, от половин век насам кичът е само средство да ти кажат нещо. Не съм ги видяла с очите си, не знам какви художествени достойнства имат двете, определени като скандални, платна на Пансека. Предполагам, че биха могли да бъдат тълкувани по 3-4 начина [няма как да няма тълкувания, щом изрисуваш премиерското семейство и членове на действащото правителство с едва-едва прикрити срамни части], а чалгата подлежи ли на тълкуване изобщо? (Само питам).

Чалга ли е или поп-култура конкурсът за красота? Не знам, вас теоретичната диференциация интересува ли ви? Мен към момента - не. Само по форумите на българите, живеещи в САЩ, видях отзвук за скандала, придружил избора на тазгодишната "Мис САЩ" (a propos, някои от форумците подчертават, че иде реч не за "Мис Америка", който конкурс бил "по така", т.е. по-малко чалга, отколкото даденият "Мис САЩ"). Скандалът е свързан със свободата на словото, ако искате да знаете. Мис Калифорния споделила, че според нея бракът е съюз между мъж и жена и това й струвало короната, според собствените й думи. Членът на журито, който й задал коварния въпрос, също се възползвал от демократичните свободи да изкаже собствено мнение и нарекал Мис Калифорния "тъпа блондинка". Кой крив, кой прав, не се наемам да съдя. Вероятно, не е политически коректно да изкажеш мнение, бидейки кандидатка за мис, но е в реда на нещата да го направиш, ако си член на журито. Тия тънкости малко ми убягват. То е, защото не проявявам достътъчен интерес към теорията. Все си е друго да си наясно с разликите между популярната култура и поп-културата, между поп-а, фолка, поп-фолка и чалгата, и между разни други такива неща. Хеле пък разликата между медиите и чалгата - ама хич не ми е ясна напоследък. Обаче може и да има разлика, няма как да знам, като не познавам предмета. Не че имам желание да го познавам, де.

Виж, предмета "брак", имам желание да познавам теоретично. Исторически, бракът съществува заради децата, трудно някой би го оспорил. За да си сигурен, че не се трепeш всуе - че спечеленото с труд ще остане за децата ти, се жениш. И гледаш да си сигурен, че децата от брака са твои. Ако нямаш деца от брака, има я фигурата на завещанието. Сега не е така - има хем ДНК-анализ, хем завещание. За какво тогава е бракът? Да переш чужди чорапи? (Извинявам се за натурализма). А хомосексуалните искат право на брак -- защо? След като хетеро- вече не го искат и си живеят без юридически формалности, и си раждат наследници без да се притесняват (с основание)? Ако проблемът на хомосексуалните е в имуществените отношения, произтичащи от брака, нали си има завещания?

Не ги схващам тия неща. И не съм само аз, ама това не ме утешава...

posted by Illa @ 4/22/2009 10:26:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home