За четенето

Не е вярно, че се чете все по-малко. Социологическо проучване на Harris Interactive показва, че слуховете са силно преувеличени: 37% от американците четат повече от 10 книги годишно и само 9% нищо не четат. Вярно, старците четат повече, но това е лесно обяснимо - пенсионерите имат повече време. Жените също четат повече, а при това и купуват повече книги. Кой какво чете? Мъжете - исторически четива, фантастика и политика; жените - детективи, религиозни четива и любовни романи. Естествено. Кой казва, че "да четеш" е признак на интелект?
Всички разбраха, че друго проучване на Harris Interactive откри: 56% от американците не четат политически блогове. Затова от University of California, Irvine са се постарали да проучат блог-читателите. Един от изненадващите изводи е, че няма единодушие относно това, какво е "блог". Не съм шокирана: едни от запитаните откриват есенцията на блога в диалога с читателите, а други - в техническите параметри. Май и у нас е същото ))
За повечето от блог-читателите това е навик, а не начин за получаване на информация. После: читателите не се интересуват много от датата, на която е оповестена публикацията (сещам се за един блогър, който посочва една и съща дата за всичките си постове - сигурно бъркам като се дразня от това ) ). Разбира се, никой не страда, ако пропусне някой пост в блоговете, които следи (кой говори за пристрастеност?). Обаче, ако някой пост ги развълнува, читателите отделят много време и сили за коментиране (автори, имайте предвид - не пренебрегвайте коментарите с лека ръка: блогът не е форум и щом някой ви удостоява с вниманието си, то най-вероятно това е заради темата, не заради вас или за самоутвърждаване).

Та - чете се, въпросът е: какво?

posted by Illa @ 4/10/2008 08:15:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home