Туристическа атракция

Програма Хоризонт на БНТ излъчва някакво предаване "Покана за пътуване". В частта за селски туризъм днес се опитаха да ме убедят в привлекателността на не_чух_кое_село в не_чух_кой_край на страната. Някакъв "гениален" аниматор разви блестящата идея да рекламира уникалното преживяване "колене на прасе". Туристите щели да имат вълнуващата възможност не само да наблюдават процеса, но и да участват в него! Насам, народе, къде другаде дават такова - да се изживееш като касапин!
Един от най-кошмарните ми спомени е свързан с гостуване на село по коледно време. Никога няма да забравя писъците на бедните животинчета, миризмата на кръв и разнасянето на карантии... Не съм вегетарианка и обичам свинско. Но за всичко си има мярка, за всичко си има начин. Дори откъсването на полско цвете просто така, за да му се порадваш за 15 мин., си е безсмислено убийство. Затова и са измислили хората правило - щом е нужно да се отнема живот, за да съществуваме, то това трябва да става по възможно най-безболезнения за жертвата и щадящ начин. Традиционното колене на прасе по никой критерий не съответства на това правило. Не знам как трябва да възприемаш света, за да ти дойде на ум "блестящата" идея да примамваш туристи точно с това. Даже в Китай не са се сетили да предлагат на мераклиите не само да присъстват, но и да участват в публичните екзекуции. Сигурно им липсва предприемачески усет. Защото желаещите, вероятно, щяха да има значителен принос към хазната.
Имаше преди време скандал с тв-предаване, показващо някакъв варварски ритуал с кучета. Е, от БНР не падат по-долу.
В какъв свят живеем?

P.S. Предвкусвам обвиненията в лицемерие. Ами хубаво, да си го кажа пак: "ако трябва да се обяснява, значи не трябва да се обяснява". Всяко нещо си има граници и прекрачването им не е добро. Независимо от коя страна ги прекрачваш.

posted by Illa @ 3/14/2008 06:55:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home