Бжежински за Путин

Една от темите в последния брой на The Washington Quarterly е "Putin and Beyond". Публикувана е интересна статия на Збигнев Бжежински - Putin's Choice. Политологът се опитва да открие мотивите, които стоят зад едно или друго решение на руския президент. Бжежински рисува портрет не на доктринер или политически фанатик, който се стреми да възроди сталинизма или Съветския съюз, а "безмилостен продукт на КГБ, дисциплиниран и решителен националист, който се стреми да възстанови мощта на Русия; комуто, като на предприемчив получател на неочакваните финансови блага, изсипали се върху Русия, не му е чужда тихото любуване и тайното натрупване на материални изгоди от тази политическа власт".
И по-нататък: истинската демократична система, смята Бжежински, "би била заплаха за властта и богатствата на Путин и силовиците. Затова комбинацията от националистическа гордост и материална лична изгода диктуват съществуването на такава държава, която макар да не приема фармите на сталинския тоталитаризъм и не съживява съветския колективизъм, но така или иначе отхвърля политическия плурализъм и механизмите на истиския свободен пазар. Държавата и икономиката се сливат на теория и на практика".
Бжежински прогнозира, че ако нещата в Русия се развиват в догашното направление, това ще доведе във вътрешнополитически план до все по-репресивен държавен авторитаризъм, в икономически - до по-централизирана държавна икономика, във външнополитически - до все по-ясно изразен ревизионизъм. Това отговаря не само на личните интереси на Путин, но и интересите на неговото обкръжение, смята Бжежински.

posted by Illa @ 3/20/2008 10:28:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home