Журналистът на бъдещето

В понеделник, на 6 ноември в Глазгоу се състояло заседание на Society of Editors, където членуват главни редактори, управители и директори на британските центрове за подготовка на журналисти. Сред присъстващите били генералният директор на  BBC, главният редактор на The Guardian, главният редактор на The Daily Telegraph, продуктов мениджър от Google, шефът на SkyNews и др. Темата на конференцията била "Следващото поколение" - за масмедиите и журналистите през (примерно)2020 г.
В изказванията се споменавало, че преди 20 години не било задължително журналистът да умее да пише на машина, но сега трябва да може много неща, за да работи в някоя редакция. Били изброени няколко от нужните умения. Подчертавам, че става въпрос само за пишещи журналисти.
1) Да пише бързо - това е задължителен предмет във всички центрове за обучение на журналисти;
2) Да работи с компютър, интернет и т.н. Да търси информация, да се свързва, бързо да набира и предава информация и пр.
3) Да фотографира
4) Да прави кратки филми - не е необходимо да снима като професионален фотограф или оператор, но качеството на снимките трябва да е достатъчно добро, за да се публикуват в интернет
5) Да публикува новини в Мрежата направо от нюзрума
6) Да води блог
Според Alan Rusbridger - главен редактор на The Guardian, всеки журналист ще трябва да работи най-малко с пет медии - текст, звук, картина, филм, блог. Роберт Фриман от The Press Association показал свой филм, в който минувачи отговарят на въпроса какви вестници четат, кои новини са важни за тях, на кои масмедии имат доверие. На финала е отговорът на млада жена: "Изобщо не вярвам на никоя медия, защото самата аз съм журналистка". Дискутиран бил проблемът с появата на нова аудитория - която вярва само на това, което приятелите пишат в блоговете си.
Още подслушани цитати с неизвестни автори: "Новините станаха твърде скъпи и хората не искат да плащат за тях"; "Преди само ние говорехме на аудиторията - сега аудиторията говори и със себе си, и с нас"; "Пътищата за получаване на информация се промениха, за нашите деца ще се променят пак, не само веднъж".
Всичко това научих от блога на Ирина Демченко - зам.-главен редактор на РИА "Новости" и ръководител на бюрото на  Агенцията в Лондон.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 11/11/2006 04:13:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home