Парадокси

"Тим Бърнърс-Лий, създателят на световната мрежа счита, че тя излиза от контрол". И в подзаглавие: "Интернет е в опасност и може да се използва за манипулиране на съзнанието на безбройните потребители".
Забавното е, че тревога бие сайтът "Социални права България", определящ себе си като електронен форум на българските правозащитни организации. "Той [Тим Бърнърс-Лий-б.м.] предупреждава - се казва в публикацията, -  че мрежата излиза от контрол и скоро може да се окаже в ръцете на силите на злото <...> Ученият е убеден, че трябва да се създаде „друга, обновена и по-съвършена от настоящата мрежа“."
Тази "новина" е много популярна в мрежата, сигурна съм, че всички са я чули. Цитираната статия се позовава на в. La Stampa. Предполагам, повечето издания са обърнали внимание на информацията, разпространена от BBC.
Самият Бърнърс-Лий определя публикуваното от BBC като an unfortunate article. Той се оплаква, че думите му са били преиначени и от The Guardian. Сър Тим отрича да е говорил, че блогосферата е място, където неистините са много повече от истините. Точно обратното, настоява интернетчикът - интернет е място, което много бързо се изчиства от лъжата. Ако някой те е подвел веднъж, просто изтриваш линка към блога му и забравяш за него. Старата и досадна традиция на вестникарите да игнорират аспекти, които не могат да бъдат изнесени в заглавие и да всеят страх, е причината за недоразумението, допуска Тим Бърнърс-Лий. "Но ние очакваме нещо по-добро от  The Guardian и BBC" е справедливата му забележка.
Сър Тим заключава: за щастие, има бог... Шегувам се разбира се. Думите му са следните: "Но, за щастие, имаме блогове. Ние можем да публикуваме това, което действително мислим, дори когато то е невярно предадено".

Powered by Qumana


posted by Illa @ 11/09/2006 04:53:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home