Нали съм наивна,

тая история с фотосесията на немските войници ме потресе. Дотолкова, че не ми се обсъждат подробности от изображенията. Предполагам, някои вече са видели и прочели в "Билд". Който не е чел, може да добие представа, ако знае немски или има прилична online преводачка. 
Както стана ясно, снимките са от 2003 г. Редакцията на "Билд" е отказала да предостави снимките на военното командване. Въпреки това шестимата униформени са идентифицирани. Само двама от тях продължават да служат в Бундесвера и ще бъдат съдени от военен съд. Останалите обаче могат да бъдат депортирани в Афганистан и съдени там.
Поругаването на мъртвите, освен неприятни асоциации с не толкова далечното минало на Германия, е морално осъдим акт във всички култури. Черепът на снимките е от общ гроб, но засега е неизвестно дали в него са погребани талибани, муджахидини или руски войници от времето на съветската окупация през 80-те години на ХХ в.
Каквото и да се окаже, немската армия (и държава) е поставена в твърде деликатно положение. "Фотографите" ще сринат добрата репутация на немците в Афганистан, създадена още от времето на Първата световна война. Освен това, скандалът ще настрои антинемски мюсюлманския свят, което би могло да рефлектира върху частите, които Германия изпрати в Ливан.
На всичкото отгоре бе съобщено, че израелски изтребители вчера са прелетели доста ниско над немски военен кораб, патрулиращ бреговете на Ливан. По съобщение на израелското командване това е било провокирано от несанкциониран полет на немски хеликоптер преди това.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/27/2006 08:02:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home