Геополитика

Вече имах възможност да цитирам руското бизнес-издание РБК, което си сътрудничи с Handelsblatt. Да напомня, че с Handelsblatt сътрудничи и нашият "Капитал".
Та днес РБК бие тревога - "Троянски кон пред вратата на Русия" и подзаглавие: "Пратеник на Германия прокарва американски интереси в Средна Азия". С леко паникьосан тон авторът на статията обяснява, че вчера е започнала обиколка на немския външен министър в Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Киргизия. Точно в такъв ред намалява енергетичният потенциал на тези страни. Щайнмаейр ще лобира за тръбопроводите Баку-Тбилиси-Джейхан и Баку-Тбилиси-Ерзерум, които транспортират каспийски нефт и газ като заобикалят Русия. Освен това има опасност туркменците да се отметнат от договореното с Газпром изкупуване на местния газ до 2028 г.
Под въпрос са руските интереси и в областта на електроенергетиката в района, да не говорим за очакваното излизане на Таджикистан от прегръдката на Москва в замяна на снемане на санкциите срещу азиатската държава. "Ако Русия и Китай не предприемат контрамерки, техните регионални опори - Евроазиатската икономическа общност, Шанхайската организация за сътрудничество и Организацията по Договора за колективна сигурност, могат да бъдат пречупени", безпокои се Аждар Куртов - експерт от Фондацията "Азия-Аналитика".
Точно Германия... 

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/31/2006 09:50:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home