Преглед на печата

РБК Daily - руски ежедневник, под чиято глава има надпис "Със сътрудничеството на Handelsblatt" (подобно сътрудничество има и между нашия "Капитал" и немската издателска група), та РБК Daily днес публикува статия, озаглавена "Новата «студена война»".
Статията е писана по повод посещението на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер в Москва. След като запознава читателите с фактите, вестникът надълго представя мненията на анализатори, които намират, че сътрудничеството между НАТО и Русия е било възможно заради отслабването на Русия в началото на 90-те години на ХХ . Но "сега паритетът е възстановен - през последните няколко години Русия укрепна както икономически, така и политически, затова е необходимо кардинално да се промени схемата в отношенията. Грузинската криза и обсъждането на Енергетийната харта нагледно демонстрираха, че Москва е напълно готова да върви към максимално изостряне на отношенията със Запада".
Отчита се като успех за Русия, че украинският министър-председател В.Янукович е направил официално заявление в Брюксел, че "украинският народ не иска да влиза в алианса [НАТО]". "Друг успех на Москва - посочва статията, е развитието на Шанхайската организация за сътрудничество и Организацията по Договора за колективна безопасност [по азбучен ред: Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан, Узбекистан], които според оценките на експерти в близко бъдеще ще се превърнат в пряка алтернатива на алианса [НАТО] и в бариера, спираща проникването му в Кавказ и Средна Азия".
 Друг руски ежедневник - "Ведомости" в статия "Нужно е подслушване - МВР знае как да спре екстремистите", посочва: "В МВР <...> се вземат мерки за създаването на центрове по лингвистична експертиза, които да анализират печатната продукция дали съдържа призиви към сваляне на съществуващия строй". Това е цитат от думите на заместник-министър на вътрешните работи на Русия.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/26/2006 05:15:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home