IBM предупреждава Oracle

Във вчерашния си брой Financial Times дава трибуна на директора по технологиите на IBM Кристоф Кльокнър. "Ако Oracle иска да създаде мощна алтернатива на съществуващите варианти на Linux, те тръгват по много хлъзгав път, - заявява той. - Позициите на Linux ще се окажат застрашени, ако всички други производители на софтуер и потребителите на техните продукти ще бъдат принудени да тестват продуктите си за съвместимост с новата версия на Linux от Oracle. Пазарът ще се окаже силно раздробен, а разходите на участниците в него ще нарастнат силно".
Експертите се страхуват, че Linux може да повтори съдбата на Unix. На времето няколко големи производители на компютри, включително IBM, Hewlett-Packard и Sun, пуснаха собствени версии на Unix, които не бяха съвместими една с друга. Това минимизира предимствата на системата. Като резултат от това конкурентите на Microsoft без да искат сами разчистиха пътя за Windows.
Още с появата на Linux на пазара, IBM започна да поддържа този продукт и заради желанието си да ограничи влиянието на Windows върху сегмента на приложенията за сървъри, както и на софтуер за бизнеса. 
От Oracle твърдят, че ще продават със собствената си марка продукт, който е копиран от Red Hat и ще се различава само по някои "кръпки" към него. По същия начин, казват те, действа и Red Hat като предлага своя версия на Linux.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/31/2006 08:51:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home