IQ

Едва ли е възможно някой да не знае, че IQ на президента Буш, измерен от Lovenstein Institute (Скрентън, Пенсилвания) по метода Суонсън-Крейн, е само 91 точки, IQ на Кенеди е 174 т., а на Клинтън - цели 182 т. Като цяло, показва изследването, президентите от Демократическата партия имат средно 156 т., а от Републиканската - 115,5 т.
Но едва ли всички са научили, че такъв Lovenstein Institute няма не само в град Скрентън, а и в целите САЩ. Имената на водещите специалисти, работещи в центъра, са фиктивни, а за методиката Суонсън-Крейн никой не е чувал. Впрочем, Чарлз Мърей от реално съществуващия American Enterprise Institute създава своя методика за измерване на IQ, базирана върху резултатите от изпита SAT. Според тази методика, Дж.У.Буш набира 125 т., докато Джон Кенеди - 118 т. Повечето университетски изследователи са съгласни, че сегашният американски президент е достатъчно умен, за да заема поста си.
Между другото, репутацията на някои от държавните мъже на САЩ, които приживе са били считани за интелектуалци или обратно - за глупаци, не се потвърждава от историческите проучвания. Например, Адлай Стивънсън, който бил кандидат за президент от Демократическата партия през 1952 и 1956 г., бил почитан като удивително интелектуален човек както от приятели, така и от противници. Но историкът Michael Barone стига до извода, че през последните си години Стивънсън е чел само една книга - справочник с кратки биографии на влиятелни американци.
В същото време, Калвин Кулидж (лидер през периода 1923-1929 г.) е смятан от съвремениците си за ленив и простоват, но президентът Кулидж за собствено удоволствие превеждал Данте от староиталиански и бил последният стопанин на Белия дом, който самостоятелно пише речите си.

posted by Illa @ 12/16/2007 02:38:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home