Икономисти за смъртната присъда

"Лично аз съм против смъртното наказание - казва Нейси Мокан, икономист от Университета на Луизиана и автор на изследване, което доказва, че всяко изпълнение на смъртна присъда спасява живота на петима, - но моите изследвания потвърждават, че екзекуциите имат сдържащ ефект".
"Аз определено съм против смъртното наказание по много различни причини - потвърждава Джоана М. Шепард, професор по право в Емори, с докторат по икономика, участвала в редица изследвания. - Но мисля, че хората реагират на стимулите". В периодите, когато смъртни присъди се изпълняват, убийствата в съответния щат намаляват, сочи статистиката.
Кое струва по-евтино - изпълнението на смъртната присъда или това да я няма? Проф. Джъстин Уолфърс (икономист, Университета на Пенсилвания) смята, че смъртната присъда е прекалено скъпа, за да се изпълнява, по-добре е средствата да се изхарчат за по-полезни мерки по укрепване на реда и законността.
Юристите гледат с подозрение на заключенията на икономистите. Франклин Е. Зимринг, професор по право в Бъркли иронизира: "Имате две паралелни вселени - на икономистите и на всичко останало". И добавя: "То е като да се научите да танцувате валс с облак".
За икономистите е очевидно, че ако разходите за дадена дейност растат, то обемът й спада. Каквото и да означава това по отношение на смъртната присъда.
За повече по въпроса - вж. статия на Адам Липтак в The New York Times. Любопитно, но научих за публикацията от бележка в друг вестник. Там аргументите на противниците на смъртното наказание са "пропуснати". Странното е, че въпросният вестник е често цитирано европийско издание, а като че ли клони към защитата на екзекуциите. Може така да ми се е сторило.

Powered by ScribeFire.

posted by Illa @ 11/21/2007 09:42:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home