Лошото поведение

"Дълго време педагози и психолозите се страхуваха, че децата с поведенчески проблеми са обречени да изостават в горните класове. Но две нови изследвания показват, че тези страхове са преувеличени" - "Учениците с лошо поведение не са обречени", казва статия в The New York Times. Benedict Care разказва, че ако едно дете в детската градина е непослушно и даже агресивно, това не означава, че в училище то ще изостава от съучениците си. [Ако е оценявано според знанията си, ще рече - справедливо, и ако някой пишман-педагог не му е лепнал етикета на неспасяем - б.м.] Причините за агресивно поведение не е задължително да са плод на лош пример в семейството, не е задължително да са социални. Възможно е те да се дължат на чисто биологични причини. Или пък просто възрастните (психолози, учители, родители) да имат неадекватни очаквания за развитието на децата. Малчуганите, които прекъсват учителя, смущават урока, не спазват правилата и даже се бият, пишат и четат точно толкова добре, колкото и децата с примерно поведение и аналогични способности.
Но емоционалните проблеми, които са породени от това поведение, не са дреболия и не бива да се пренебрегват. Възможно е агресивността и смущенията в концентрацията на вниманието да се дължат на временно забавяне в развитието на някои мозъчни дялове, което (като правило) по-късно се наваксва от само себе си или с помощта на медикаменти.
Любопитното е, че макар поведението да не се отразява върху успеваемостта на учениците от началните класове, то математическите способностти се оказват много по-значим фактор: колкото по-високи оценки имат децата на 5-6 години по математика, толкова по-висок е общият им успех в основното училище. Изводът е, че в началните класове трябва да се наблегне малко повече на аритметиката. Както и този, че учителите и възпитателите не бива да се оправдават с непослушността на детето, ако то не усвоява добре материала. Освен това! Както и предполагах )) Отклоненията в мозъчното развитие не могат да бъдат диагностицирани с помощта на някаква серия изображения [теста на Роршах?]

Powered by ScribeFire.

posted by Illa @ 11/13/2007 07:38:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home