Човек на годината

За тази година - знае се кой е. Да споменем, че Сталин е бил два пъти носител на званието - през 1942 г. (за Сталинград) и през 1939 г. (заради договора с Хитлер). Самият Хитлер е бил човек на 1938 г. (за пакта от Мюнхен). Вярно, миналата година бяхме ние, c'est la vie. Но не е там работата, има и по-интересни неща.
Като например това, че за едната бройка изложбата "От Русия: Френски и руски шедьоври на живописта" да не замине за Лондон. Не е заради Литвиненко, казват от руското министерство на културата, просто англичаните не били предоставили достатъчно гаранции, че наследници на притежателите на платна, рисувани от Матис и Ван Гог, няма да спечелят съдебни дела срещу Русия за неправомерна национализация. Ама английският парламент спешно ще приеме закон и изложбата май ще бъде открита на 26 януари, както е било планирано.
Като става дума за класика нещата са си ясни. Виж, "Ерата на милосърдието" няма този късмет, защото авторите й са още живи. Пък и живеят в Москва. Известната фототворба на групата "Сини носове" в последния момент бе извадена от сбирката "Соцарт: Руското политическо изкуство", защото била "позор за Русия" и "порнография", както обясни руският министър на културата.
Пак заради "разпространение на порнография" може да бъде обвинен книжарят Борис Куприянов. Той продавал книги (преводни), които наранили чувството за приличие на служители в прокуратурата. Нищо, че тези книги се продават във всички московски книжарници вече 3-4 години и издателят им тия дни е получил награда за дейността си. Нали все отнякъде трябва да се почне с изкореняването на зловредното влияние.
Но това са дребни кахъри. Днес BBC съобщава, че Тони Блеър станал католик.

posted by Illa @ 12/22/2007 07:27:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home