Наследникът

След като The Guardian публикува данните за евентуалното благосъстояние на руския президент, сега се появиха предположения за финансовото обезпечение на живота на провъзгласения за наследник Дмитрий Медведев. Доцентът по право Генадий Мишин си позволява да се усъмни във верността на състоянието на Медведев такова, каквото е според имуществената му декларация. Наследникът вече две години подред декларира, че живее изцяло само от заплатата си и няма никакви странични доходи. Правистът се чуди какво е станало с доходите му, реализирани в периода до 1999 г., когато Медведев е бил съдружник в едно от най-големите във финансово отношение руски предприятия "Илим палп".
"Илим палп" е регистрирано в Петербург през 1992 г. и е смятано за най-големият играч на пазара на дървесина и хартия в Русия - компанията е на първо място в Европа по запаси от дървесина, произвежда 77% от картона в Русия и 61% от целулозата. През 2005 г. стойността на холдинга е оценявана на $1.5 млрд. Сред съоснователите му е предприятието "Финцел" с 40%. От своя страна Медведев има 50% участие във "Финцел". До 1999 г., когато по официалната версия се скарва със съдружниците си. По съвпадение тъкмо тогава започва проверка на Сметната палата. Пак случайно точно тогава Медведев става държавен служител и по тази причина не влиза в топ 100 на руското издание на Forbes (нали си спомняме, че редакторът на това издание Пол Хлебников бе застрелян през 2004 г. в Москва). Интересното е също, че Медведев е бил директор по юридическите въпроси на "Илим палп", а предприятието е обвинено в "юридическо поглъщане" на конкурентите си по същата схема, заради която Ходорковски бе осъден и лежи в затвора.
Публикуването на тези данни, както и на информацията за личното богатство на Путин само подсказва, че битката в Кремъл продължава. Още повече, че писмото на руския юрист липсва от сайта на изданието, за което съм абонирана, въпреки че се появи в RSS-четача ми. Затова и не давам линк към него. Затова и подлагам достоверността му на съмнение.

posted by Illa @ 12/23/2007 03:44:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home