Пазарът на произведения на изкуството

Годишният доклад за резултатите от търговете не изненада като изведе на челни позиции Деймиън Хърст (напомням: спиртосаната акула, диамантено-платиненият череп, аптеката...) - никога преди работа на жив художник не е била продавана за такава сума като $100 млн. (The Love Of God a.k.a. въпросният череп). А преди това други шест негови работи са намерили купувачи, склонни да се простят с повече от $17 млн. (общо). Само за тази - 2007 година!
Изненадата за мен беше Жан-Мишел Баскиа. Оказва се, че неговите графити са произведенията на изкуството с най-висока възвращаемост - 183 млн. евро за последните 17 години. Само година след смъртта му през 1988 г. работите на афро-американецът са достигали цени от $400 хил. на търговете. Сега, от 2002 г. насам, цени от порядъка на $5 млн. се смятат за съвсем в реда на нещата. Впочем, колкото и невероятно да звучи, въпреки спецификата на естеството си, работите на Баскиа са запазени във впечатляващи количества - между 800 и 900 живописни произведения и около 1500 рисунки.
Няколко думи за Баскиа: роден е през 1960 г. в Бруклин. Баща му е счетоводител, роден в Хаити, майката е от Пуерто Рико. Жан-Мишел е знакова фигура в областта на визуалната поезия (графитите му върху стените често са придружавани от негови стихове), увлича се от хип-хоп културата. Доста бързо специфичният му творчески почерк е открит от арт-критиката и започва да излага в големите галерии. Сприятелява се с Анди Уорхол. След смъртта на поп-арт гуруто, Баскиа изпада в душевна криза и година след смъртта на Уорхол умира от свръхдоза, ненавършил 28 г.
Бруклинският музей предоставя online портретна зарисовка на Жан-Мишел Баскиа. Впрочем, ключова творба на Баскиа също е череп (Хърст не е първият) - инспириран от "Анатомията" на Грей, с която художникът се е запознал като дете, докато се е възстановявал след като е бил блъснат от кола като гонел топка на улицата. Само че е озаглавил произведението си "Golden Griot" и е поставил акцента върху етническата идентичност:
jean-michel-basquiat-1.jpg

Powered by ScribeFire.

posted by Illa @ 10/10/2007 04:16:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home