Има ли разлика между Германия и Китай?

Überraschung! - имало било :)
Но ако говорим сериозно, въпросът е: да осмислиш разликите и да ги изобразиш в картини. Това е направил Лиу Янг - дизайнер, роден през 1976 г. в Китай и емигрирал на 13-годишна възраст в Германия. Между 2003 и 2007 г. той създава поредица от икони, отразяващи виждането му за културните различия между немците и китайците. Интересно, на английски заглавието на изложбата, представена през май и юни в Министерството на външните работи на Германия, звучи като "Germany Vs. China" ("Германия срещу Китай"), докато на немски серията постери е озаглавена "Ost trifft West" ("Изтокът среща Запада"). [В коментарите ще поствам няколко изображения. Синьото е Германия, червеното - Китай].
Това разминаване в посланията на заглавията е илюстрация как човек се губи в превода - traduttore-traditore, както казват италианците.
Но руската писателка Людмила Улицкая е на друго мнение. В последния си роман "Даниел Щайн, преводачът" (номиниран за най-важните руски литературни награди) тя прокарва идеята, че на хората им е нужен преводач, винаги и навсякъде. Защото не се разбират помежду си - родители и деца, християни, юдеи и мюсюлмани, представители на различни партии, на различни етноси, хората и природата... Нужен им е преводач, който разбира всички езици и може да преведе посланията, да ги направи разбираеми във времена, както често се случва дори между най-близките, когато сами не можете да проумеете/обясните какво стои между вас.
А някои смятат, че само тям е известна истината от последна инстанция и нямат нужда от преводи...

Powered by ScribeFire.

P.S. Слайдшоуто тук вместо в коментарите:

posted by Illa @ 10/07/2007 06:12:00 сл.об.,

1 Comments:

At 10/07/2007 06:18:00 сл.об., Blogger Illa said...

Няколко линка към сайтове, публикували постерите на Лиу Янг:
http://www.yangliudesign.com/
http://chinadigitaltimes.net/tag/+Liu+Yang
http://www.designenterprise.com/2007/10/03/startist-liu-yan/
http://washingtonbureau.typepad.com/china/2007/09/the-design-of-c.html

 

Публикуване на коментар

<< Home