За здравия разум и подвеждащата реклама

Противоречи ли на здравия разум:
- забраната да се сервира алкохол на непълнолетни?
- да е наказуемо носенето на полицейска униформа от човек, чиято длъжност не го изисква?
- да е наказуемо управляването на МПС след употреба на алкохол?
- забраната да упражняваш физическо насилие по отношение на собственото си дете?
Според мен, посочените забрани са си израз на здрав разум, а не му противоречат. Но не всички съгласни. Така да е - с много законови разпоредби не сме съгласни, важното е да ги спазваме.
Разбира се, не съм срещнала правна норма, забраняваща изказването на несъгласие с решението на законодателя по горните въпроси (с изключение на последния пример). За сметка на това има конституционно ограничение публично да се изразява мнение, чрез което се накърняват чужди права, разпалва се вражда или се призовава към насилие над личността, както и когато се накърняват добрите нрави.
Е, добре, човекът бил една седмица в САЩ и по-специално в градчето Ном (щат: Аляска; население: по-малко от 10 хил.) и решил, че американските порядки и в частност - тези, свързани с уважението към правата на другите (което той нарича "политическа коректност") противоречат на здравия разум. Защото е забранено да караш пиян, например. Както и да е. Една седмица в градчето Ном (Аляска) е достатъчна за автора да дава заключения относно всички аспекти на съвременния живот в САЩ. Нищо чудно - ако се имаш за пророк и предвестник на идеологията на бъдещето, всичко ти става ясно от пръв поглед. Като на някои родни журналисти :) Впрочем, въпросният автор също се е преквалифицирал и сега се подвизава като журналист. Написал е един куп книги с претенциите да оборват всички заблуждения на човешкия ум. В оригинал са публикувани от издателство със специализация в областта на охраната на труда, ученически пособия и пр. безспорно полезна литература. Първата творба на публициста му носи всеобща известност, ако не с друго, то със заглавието си, което аз не се решавам нито да произнеса, нито да напиша (кой каквото ще да казва, но нецензурният език не е нещо, което трябва да се насърчава).
След всичко казано дотук, издаденото от "Колибри" произведение на визирания писател (не посочвам нито фамилията му, нито заглавието на произведението, за да не му правя реклама), разглеждано в контекста на всичко известно за него в родината му, би могло да бъде забавно за читателя. Стига той(читателят) да е наясно какво точно си купува. Всъщност, книгата предстои да излезе на пазара следващата седмица, но рекламната кампания вече е в ход: "блестяща и необикновена книга", "една от най-необичайните книги, писани през последното десетилетие", "както винаги, с аргументиран анализ на фактите и с убедителни исторически паралели", "помага на читателя да види цялостната картина на историческите и социалнополитическите процеси" и т.н. съобщава информационен сайт, който едва ли току-така е решил да ни направи съпричастни към продукцията на издателството.
"Колибри" е уважавана издателска къща. Пак от същия сайт научаваме, че е излязла книгата "Корабът на глупците" в превод на Иглика Василева. Похвално! Разбираемо е защо се налага да се пускат на пазара и по-комерсиални заглавия. Но струвало ли си е да се рискува доброто име на издателството за продукция, чиято конституционосъобразност е спорна? Да оставим това. Струва ли си тази продукция да се оповестява чрез заблуждаваща и непочтена реклама? Да не говорим пък за това, че текстът на издателската анотация е преведен от издателски и книжарски анонси, написани с оглед рекламирането на оригинала в родната страна на публициста. Дали са зачетени авторските права на изготвилите тези анотации и анонси?

Powered by ScribeFire.

posted by Illa @ 9/08/2007 03:12:00 сл.об.,

2 Comments:

At 9/09/2007 01:41:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Разбира се, не съм срещнала правна норма, забраняваща изказването на несъгласие с решението на законодателя по горните въпроси (с изключение на последния пример).

От това твърдение разбирам, че имало било закон, забраняващ да се оспорва закона, забраняващ насилието над собствените деца.
Така ли е?

По-загадъчно съчинение не си писала :). Майсторско е.

 
At 9/09/2007 08:27:00 пр.об., Blogger Illa said...

Това в скобите от цитата, който привеждаш, го лепнах в последния момент и си знаех, че е като шарена кръпка на избеляла дрешка, ама много бързах, че ме чакаха други задачи :) Извинявам се за глупавия израз, който в крайна сметка се получи!
Целта не беше да е загадъчно, а да не привличам вниманието към конкретната книга, а към проблема доколко издателската анотация е реклама и допустимо ли е да въвежда читателите в заблуждение и "поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение".
Ето линк с информацията за книгата: http://culture.actualno.com/news_121831.html.
Но не си струва изобщо да се говори за нея :)

 

Публикуване на коментар

<< Home