Юридическа отговорност в интернет

Приблизително такава е темата на предаването "Политически коктейл" по руската кабелна телевизия О2ТВ. Изглежда скучно. Всъщност става въпрос за очертаващ се съдебен спор между двама блогъри - народен представител и политолог. Виктор Алкснис - депутат в руската Дума, решава да си направи блог в LiveJournal. Речено-сторено. Само че няколко дни по-късно Тимофей Шевяков (историк по образование, но работещ за прокремълския Фонд за ефективна политика на президентския съветник Глеб Павловски) го нарича лъжец и глупак. Караницата се разраства и придобива доста нелицеприятен характер с нецензурни епитети от страна на по-младия опонент. Засегнатият о.з.полковник Алкснис иска удовлетворение в съда, а хвърлилият ръкавицата Шевяков с радост се съгласява.
Кабеларката с радост подхваща темата и органзира загрявка за дуела в собственото си студио. За моя изненада обаче, на диспута се поставят същностни въпроси:
1) Търпима ли е словесната простащина в интернет зад паравана "защита на свободата на словото"?;
2) Необходима ли регулация в блогосферата? Възможна ли е саморегулацията?;
3) Езиковата разюзданост може ли да се превърне в повод за налагане на строга цензура?
Впрочем, депутатът недвусмислено заяви, че се готвят законопроекти в такава посока и изрично обвини Шевяков в провокиране на аудиторията точно с оглед оправдаването на подобни законодателни инициативи.
Естествено, темата бе преместена към морално-етичната плоскост. Друг интересен аспект - Шевяков си призна, че в реалния живот не си позволява подобна лингвистична волност, с каквато е известен в блогосферата.
И една пикантна подробност - в Думата депутатите не са равни. Алкнис, например, е от категория "А", каквото и да значи това :)

Powered by Qumana

posted by Illa @ 2/23/2007 07:03:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home