Поглед от Вашингтон

Dr. George Friedman - председател на фондация STRATFOR, публикува интересен анализ на речта на Путин в Мюнхен. Покрай другото, той смята:
1. Думите на Путин не са нещо ново. Новото е увереността, с която заявява претенциите на Русия за световно лидерство и за желанието й да застане начело на евентуална антиамериканска коалиция.
2. Русия вижда пътя към отдалечаване на американското влияние от границите си като създава проблеми на САЩ в Близкия Изток. Затова веднага след Мюнхен Путин замина за Саудитска Арабия, Катар и Йордания.
3. Русия се опитва да привлече за свои съюзници Саудитска Арабия и Иран, за да не позволи снижаване цените на нефта.
4. Двете големи мюсюлмански страни имат противоположни интереси. Ако Путин бе произнесъл речта си през 2003 г., той щеше да има подкрепата на Саудитското кралство. Сега обаче от арабската държава предпочитат да имат силно американско военно присъствие в Ирак, за да не се подлагат на опасност от страна на Иран.
5. Иран би желал американското оттегляне от страните около Персийския залив, но Русия, както и Саудитска Арабия, също няма интерес от това - първо, по този начин САЩ са ангажирани с войната в Близкия Изток и не им остава много ресурс за действия в други райони на света; второ, Русия би пострадала много повече от засилването на военната мощ на Иран, ако не беше буферът, създаван от американските войски; трето, Русия има интерес от евентуална война между САЩ и Иран, която ще вдигне още повече цените на петрола.
6. Русия избира откритото действие при осъществяване на стратегията си за връщане на статута на велика сила. Но, вероятно, това не е най-доброто от гледна точка на постигане на целта.

P.S. Както вече беше посочено, това са изводи на д-р Фридман и "редакцията не носи отговорност за изказаното от автора лично мнение".

Powered by Qumana

posted by Illa @ 2/14/2007 11:34:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home