Чърчил или Хрусчов?

Програмна реч, възвестяваща началото на втора студена война, или политичска невъзпитаност? Около тия хипотези се групират коментарите на анализаторите, когато говорят за словото на В.В.Путин в Мюнхен.
Наталия Меликова в "Независимая газета" разглежда изказването на Путин като външнополитическо завещание - декларация за новия курс на Русия при наследника на сегашния президент. Крайъгълен камък на този курс ще бъде откритата конфронтация със САЩ.
Би било странно изявленията на Путин да не се разглеждат в аспект на предстоящите през 2008 г. президентски избори. Особено в контекста на кампанията, подхваната от идеологическия пундит на Кремъл Владислав Сурков, която за пореден път се опитва да внуши, че възможността за трети мандат все още е актуална. Става въпрос, разбира се, за акцията по популяризиране фигурата на Франклин Д. Рузвелт, който поради Втората световна война остава в Белия дом за трети срок. Впечатлението за започване на война, макар и студена, може да допринесе за легитимиране на преразглеждането на решението Путин да се оттегли от поста. Той самият в интервюто за Ал Джазира намеква за това.
От друга страна, речта в Мюнхен създава добър плацдарм за евентуалния наследник. Ако изборът бъде спрян на Сергей Иванов, дейността му ще изглежда като логично продължение на новия курс. Ако все пак надделее Дмитрий Медведев, това ще му осигури добри начални позиции в очите на Запада - по-мек, по-умерен, по-комуникабелен. Точно, както Путин изглеждаше добра алтернатива на Елцин.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 2/12/2007 11:23:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home