Какво могат блоговете?

Нищо.
Преди няколко дни писах, че блоговете в LiveJournal, писани на кирилица, минават под руска юрисдикция и никой нищо не казва какво ще стане с личните данни на българските блогъри. Впрочем, самите български блогъри си мълчат. Много е вероятно те да не знаят или да не разбират за какво става въпрос. Но руските блогъри знаят и разбират. Според допитване до потребителите на руския сегмент на сайта, над половината от тях са категорично против сделката. За това писа и най-четеният блог в света - BoingBoing.
И какво? Нищо!
Добре, не знам колко българи използват LiveJournal. Знам само, че от всичките около 650 хил. блога, водени на кирилица, само половината са на руски. Но е относително частен проблем, така е.
Пак в BoingBoing имаше пост, посветен на българския сайт bezmonitor.com. И пак какво? Нищо! Никоя традиционна масмедия (с малки изключения) не обърна внимание на проблема. Никой не попита на какво основание слепите потребители на интернет бяха лишени от достъп до произведения на българската литературна класика. Може би основателно, може би не. Но никой не попита за фактите. А каква е ролята на масмедията по дефиниция? Да информира за фактите.
Блогърите в България питаха. И не получиха отговор. Какво могат блоговете? Нищо.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/25/2006 02:55:00 сл.об.,

3 Comments:

At 10/27/2006 11:04:00 сл.об., Blogger Симион Патеев said...

Привет,

разбирам, че темата е сериозна, но моля те, позволи ми да се изкажа кратко, поради недостиг на време, а дългото изказване ще оставя за друг път.

Блоговете позволяват нещо много важно - да развиваш творческите си умения, без да е необходимо да влагаш материален ресурс за публичното им оповестяване (например да търсиш издател за стихосбирка, есета, статии и прочие)

Позволяват и да се бориш за кауза, пак без да влагаш много материални ресурси.

Това от мен като положителни и най-важни характеристики на блоговете.

Останалото го осъзнавам, но сега не мога да се впускам в подробности.

Поздрави за разсъжденията!

 
At 10/28/2006 04:23:00 сл.об., Blogger Illa said...

Съгласна съм, че това са важни предимства на блоговете. Хубавото е, че позволяват използването им за най-различни цели, според личните пристрастия на автора.
Ще се радвам, ако в някакъв момент напишеш нещо повече по въпроса за характеристиките на блоговете - такива, каквито са според теб. Било тук (като коментар), било в твоя блог като самостоятелен пост. Темата си заслужава.

 
At 2/12/2010 07:17:00 пр.об., Anonymous Анонимен said...

прочетете целия блог, доста добър

 

Публикуване на коментар

<< Home