Лично, чик-лит и чалга

През ХVІ в. било друго. Авантюристите тръгвали към неизвестното с надеждата да спечелят. Не им пукало за "мултикултурализма и многообразието, което обогатява" човечеството. Третирали местното общество като варварско и негодували, че и то им отвръща със същото. Ще ви хареса ли да ви изобразят така?:

На японците първите посетили ги европейци им изглеждали доста дебилно. Казват, до ден днешен дамите на преклонна възраст в Токио на всеки, зададен от белолик чужденец, въпрос отвръщат: "Не говоря английски". Нищо че пришълецът може да е попитал на перфектен японски. Всеки с особеностите си. Кой би се осмелил да хвърли камък, за да се изтъкне като безгрешен?
Утре в тъмни зори заминавам. Старая се да се подготвя достатъчно, за да нямам поведението на типичен нанбан. Отивам да науча нещо ново, не да мисионерствам.
Може ли някой да отрече, че чалгата е част от популярната култура на нашето общество? Колкото и да се гнусим от нея, тя е реалност, с която се сблъскваме на най-невероятни места. "Елате, да чуете японска чалга", казах. "Това не е чалга - възразиха ми. - Това са стари градски песни". Да, приех възражението. В енка няма пошлост, само театрална приповдигнатост, която ми идва леко вповече. При това енка е демоде, слушат я само пенсионерите по санаториумите - поне така излиза от романа на Наоми Суенага "Певица за сто йени или Ангел от рая".
Главната героиня Ринка Казуки е на 32 г., но сценичната й възраст непрекъснато спада - отначало, за пред публиката, е на 26, после - на 24, а в края - на 22. Ринка е добър човек, но не е наивна. Това й помага да оцелее в коварния свят на шоу-бизнеса. Мечтае за слава, но не на всяка цена. Когато описва песента на композитор, оценил таланта й и обещал да организира телевизионния й дебют, тя казва:
"Както и предишната му творба, тя [песента] беше възхитително безискусна. По принцип, възрастен човек не е способен да създаде нещо толкова просто и ясно. Пък точно тази простота и ясност могат да пронижат душата открай докрай и да предизвикат такова вълнение, че да се превърнат в нещо повече от обикновена непосредственост. Това качество може да се назове само с една дума - "чистота". Чистота, граничеща с наивност".
Ето, такава е Ринка - отдадена на нещата, които обича, толкова безискусна и ясна в отношенията си, че я мислят за наивна. Ринка е поставена пред избор - любимия (женен за друга) или така мечтания дебют. Със здравия си разум Ринка взема правилното решение - избира любимия. Изборът й е правилен не за друго, а защото се оказва, че талантливият композитор е изпечен мошеник. Инстинктът на Ринка й подсказва как да избегне фалшиви изкушения.
Чик-лит. Разбира се. Първата книга от този жанр, която съм прочела.
Забавна е. Какво друго да кажа?

posted by Illa @ 12/09/2009 12:25:00 сл.об.,

1 Comments:

At 2/12/2010 11:08:00 сл.об., Anonymous Анонимен said...

прочетете целия блог, доста добър

 

Публикуване на коментар

<< Home