Синдромът "Труман"

Ха познайте дали става въпрос за Хари Труман или за Труман Бърбанк. Ще ви кажа веднага, защото смятам да гледам "Поньо". Пък и ми писна да пиша - я колко хубаво си беше като нямах време за блогване!

Едно време шизофрениците все си общуваха с Чоки. Сега участват в риалити-шоута. Ще рече: Труман е от филма, не от историята. Та психолози твърдят, че синдромът на Труман се разпространява като епидемия. Все повече пациенти се оплакват, че не живеят, а участват в реалити-шоу и някой не им позволява да излязат от него. Също така, твърди се, че не е "виновна" само телевизията, но и Facebook, а още повече - YouTube. Д-р Джоел Голд от световно известната психиатрия на болницата "Белвю" (Ню Йорк) споделя, че с него се свързал баща на момиче, убедено в невъзможността да напусне "шоуто" по друг начин, освен като се самоубие. В Австрия пък жена твърдяла, че е ходеща уеб-камера.

Но д-р Голд не смята, че това е ново психическо заболяване, причинено от интернет, и не пледира, че трябва да се забрани YouTube. Освен това той уточнява, че не става въпрос за хора, които се стремят към известност, тъкмо напротив - те искат да бъдат оставени на мира. A propos, това не е ли още един аргумент в полза на защитата на анонимността в интернет? Не знам, просто ми хрумна.

posted by Illa @ 11/29/2008 08:45:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home