Влакът на илюзиите

Всяко общество си има своята представа за това, какво би трябвало да е то, за да осигури охолен живот на членовете си. Някой ми говореше за Zeitgeist: The Movie като ценен опит да се промотира поредна визия за идеалното общество. Поредната утопия.

Музеят "Аркен" край Копенхаген предлага още един поглед към темата - изложбата "Утопия" на китайския художник Цю Ансюн (китаистите да ме поправят, ако съм сбъркала транскрипцията - става въпрос за Qiu Anxiong). Всъщност, не е изложба като изложба според традиционните разбирания. Цялата експозиция се състои от автентичен китайски вагон от 60-те. 25 м, 42 т. Това е експонатът.

Който има път към Дания докъм 06.02.09, може да поседи във вагона и да види как се е променяла през годините китайската мечта за идеално общество. Ще "пропътува" през онагледените представи на китайците за света такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде. Видеоимпресиите, прожектирани на мястото на прозорците, се опитват да изградят мостове между китайската култура и съвременните глобализирани реалности. Казват, огромни самолети са увиснали във въздуха - едновременно препращат към 11/09 и към китайските техники на рисуване с туш. Преминаване през времеви и културни граници, през религиозни и политически забрани.

Проблемът за новата утопия. Има ли я? Ако не, кой е заел мястото на идеите за идеалното общество, към което трябва да се стремим? Какъв свят ни показват медиите - истинския ли?; от него ли се оттласкваме, като тръгваме да търсим идеала?

Ни в клин, ни в ръкав се сетих за надписа върху оградата на училището ми. Беше в началото на 70-те, когато повечето от вас не са били родени и когато писането върху стени се наказваше строго. Та някой беше надраскал хипарския призив "Спрете света, искам да сляза". Лозунгът стоя там няколко дни. Бюрократичната машина никак не е чевръста като я изненадат със спонтанни акции.

Хубавото е, че влаковете спират отвреме навреме на някоя гара, та може да се слезе.

posted by Illa @ 11/29/2008 03:16:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home