Кастите

Точно в деня, предхождащ кървавите размирици в Мумбай, ми попадна статия на тема "партията на властта е партия на висшата каста". Ставаше въпрос за Индийския национален конгрес (ИНК). Не знам дали знаете, но Махатма Ганди и Джавахарлал Неру са представители на висшата каста - тази на брамините. Даже има приказка, че нещастията в семейството на Индира Ганди идват заради брачното съжителство с инородци. Както се знае, съпругът на Индира - Фероз Ганди, няма кръвно родство с Махатма. Нещо повече - той е парс, наследник на пришълци от Иран, последователи на Заратустра (от парсите произхожадат Фреди Мъркюри и Зубин Мета). Раджив Ганди пък се ожени за италианката Соня. И двамата загинаха в атентати.


Мисълта ми беше за кастите. Странно е, но в съвременното индийско общество кастите съвсем не са отживелица. Някои намират, че съзнанието за кастова принадлежност става особено ярко по време на предизбораната борба. То бива умело използвано от партиите за мобилизиране на електората.


Та статията, на която попаднах преди дни, ми прозвуча като пълен анахронизъм. Защо, аджеба, ще ме интересува дали ИНК продължава да бъде партия на висшата каста? Стана ми любопитно само заглавието - да го припомня: "Партията на властта си остава партия на висшите касти". Та в тази статия някой си индиец, не помня името и не знам какъв е, твърдеше, че ИНК загубва хегемонията си в индийското общество, защото остава глух за политическите искания на нисшите класи и на мюсюлманите. В момента премиер-министър на най-големия щат Утар Прадеш (родно място на Неру и Индира Ганди) е представител на кастата на "недосегаемите" - лидерът на партията им Бахуман Самадж, г-жа Бехан Кумари Маявати. Няма да повярвате, но кастата на недосегаемите е най-нисшата каста (a.k.a. каста на далитите).


Буквално последното изречение в статията се отнасяше до мюсюлманите в Индия. Казаше се, че те все по-трудно приемат действията на основните институции в страната - смятат, че тези институции се оказват неспособни да защитят гарантираните на книга права на гражданите в една светска държава.


На другия ден съобщиха за ужасите в Мумбай. Не се изненадах. Не защото знам много за Индия, просто статията ме беше обработила (психически).

Етикети: , ,

posted by Illa @ 11/28/2008 07:38:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home