Биология и политика

Проф. Джон Хибинг от Университета на Небраска е стигнал до извода, че политическите възгледи са биологически обусловени. Неговият екип изследвал 46 доброволци с ясни политически убеждения. Експериментът показал, че хората, които физиологически реагират по-интензивно на внезапни шумове или изображения, съдържащи заплаха, се изказват в полза на големите разходи за отбрана, смъртното наказание, патриотизма и подкрепят войната в Ирак. За разлика от тях участниците в опита, които са реагирали по-слабо на външни заплахи, поддържат политика на помощ за чужди държави, либералната имиграционна политика, пацифизъм и контрол върху притежаването на оръжия.

Заключението е, че хората с по-силни инстинкти за самосъхранение са привърженици на републиканската партия, а хората с по-слаби инстинкти - на демократите. Всичко добре, но доброволците са декларирали мнение по въпроси, ключови за разграничението между американските партии. Само дето повечето от тези проблеми са второстепенни за европейските партии, например. В Европа отдавна се смята за консенсусна забраната за смъртно наказание, както и необходимостта от контрол върху притежаването на оръжия. С малки изключения. Но пък сигурно има хляб в тази теория, интересно ще е развитието на изследванията в тая насока.

Психолози от университетите на Охайо и Джорджия пък се опитват да разберат кого хората избират за лидер. Участници в този експеримент са две групи студенти от по 432 и 408 души и една група от 153 мениджъри. Оказало се, че хората с нарцистични наклонности са тези, които напират да станат лидери. Нещо повече - останалите членове на групата също са склонни да ги приемат като лидери. На всичкото отгоре било установено, че нарцисистите в повечето случаи вземат грешни решения.

Екипът от изследователи разграничава хората с високо самомнение от нарцисистите. Последните, освен че преувеличават способностите си, се ръководят изцяло от личните си интереси и изобщо не изпитват съчувствие към другите. Споменава се, че кандидатите за президент, босовете от Уол Стрийт, т.е. държавните мъже и икономически лидери най-често са хора с нарцистични наклонности. Но пък авторите на изследването подчертават, че не това е основната причина за сегашната финансова криза.

posted by Illa @ 10/09/2008 09:25:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home