Класиците и пазара

Нали всички го знаят оня виц за мутрата, която си пазаряла картини на килограм, защото авторите били още живи и стрували евтино. Има си хора, които да се погрижат още утре художниците да са вече "класици" и цената на творбите им да скочи.

Да, ама сега арт-пазарът поставя пред мутрите по-трудни задачки: сега живите художници поскъпват, а класиците поевтиняват. Анализаторите посочват, че тенденцията върви в тази посока. Ако вземем 1990 г. за база и приемем цените на произведения на изкуството през тази далечна година за 100 пункта, то към януари 2008 г. общият обем на продажбите в долари е достигнал близо 125 пункта. Най-висок ръст бележат фотографиите - цените им са нарастнали почти двойно (189,2 пункта), докато графиките са поевтинели значително (85,4 пункта).

Най-интересното обаче е, че класиците губят позиции - след юли 2006 г. те отстъпват терена на съвременните автори. Старите майстори са на ниво 93 пункта, творците от ХІХ в. са с близо 110 пункта, представителите на модернизма се крепят на приблизително същото равнище като през 1990 г., докато тези, чието творчество се отнася предимно към периода след Втората световна война са отбелязали ръст до 163,4 пункта. Но това не е достатъчно, за да могат да настигнат нашите съвременици, които през тази година продават на цени по-високи с близо 70% в сравнение с живите художници, предлагали произведенията си през 1990 г.

Какво ще прави мутрата с Деймиън Хърст, та да спечели от него? Естествено, ще го охранява от посегателства върху личността му с цената на собствения си живот - само за последните 12 месеца цените на продадените творби на англичанина (роден през 1965 г.) са скочили с 270%. Не че днес не могат да се купят негови работи за някакви си 10 000 паунда, ама това са нещица с огромни тиражи и ... хм, колко ли ще струват утре?

Да припомня, че тази година Хърст, Боно и галеристът Гагосян организираха за деня на Св. Валентин благотворителен търг, за да подпомогнат закупуването на лекарства за болните от СПИН в Африка. Гвоздеят на програмата, разбира се, е инсталацията на Хърст Where There´s a Will, There´s a Way - 3-метров лекарски кабинет, пълен с хапчета, предполага се - против СПИН. Само че хапчетата са ценни не с лечебните си свойства, а с това, че всяко от тях ръчно е оцветено от самия майстор, от Деймиън Хърст. Поне според рекламата. Та чукчето ударило при USD 6.5 млн. Интересно, дали след като организаторите са си покрили разходите, е останало нещичко за болните от СПИН в Африка?

Етикети: ,

posted by Illa @ 8/31/2008 05:55:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home