Новият път на самурая

През септември на гара в Токио се събира група мъже в костюми и вратовръзки. Мъжете скандират "Трите принципа на любовта". Мислите, че се шегувам ли?
Не е шега, така започва очеркът на Кетрин Макино за японската Национална асоциация на съпрузите-шовинисти. Само че членовете на асоциацията не само не се борят за запазване господството на мъжа в семейството, а точно обратното - учат се да разбират жените си и да помагат в къщната работа. За да не си загубят семейството, затова им е нужно да се учат. Защото японският мъж казвал само три думи на нежната си половинка: "furo" ("баня"), "meshi" ("вечеря") и "neru" ("спя"). После се чуди защо напоследък японките масово подавали молби за развод. А японецът без жена не може нито да се облече, нито да се нахрани, нито да направи каквото и да е, за да се погрижи за себе си.
И след като усетил, че нещата и при него вървят натам, Шуичи Амано - писател и редактор в издателство, взел мерки. Научил се да изхвърля боклука, това направил. Понеже човекът не е егоист, решил да предаде опита на събратята си. Така създал Асоциацията, на която сега е председател. Очаква се тази година броят на членовете й да достигне 16 хил.
Членството има 10 степени. Четвъртата степен е за тези, които правят път на жена си, петата - за тези, които не се стесняват да държат жена си за ръка по време на разходка, шестата - за тези, които чуват какво говори жена им, осмата - за казващите "благодаря" без да се объркват, деветата - за който казва на жена си "извинявай" без да се страхува, десетата ще получиш, ако не се срамуваш да кажеш на жена си, че я обичаш. До последната степен е стигнал само един член - 65-годишният Йошимичи Итахаши.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 2/05/2007 07:48:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home