Украйна и тръбите

Относно съсобствеността върху газопровода, минаващ през Украйна, Путин казал, че се готви революционен проект - Газпром ще управлява тръбите пък украинците ще имат право да разработват нефтени находища. Това предизвика скандал в Киев, казва "Ведомости".
Министър-председателят Янукович е принуден да се оправдава: "Искам да потвърдя, че украинската газопреносна система си остава украинска собственост. И това не подлежи на никакви промени. Това е приоритет на правителствената политика". После пояснява, че думите на Путин се отнасяли само за отклонението Богородчани-Ужгород и този проект е обсъждан още през 2002 г.
Политическите сили около президента Ющенко и опозиционната лидерка Юлия Тимошенко не бяха убедени от това обяснение. Те поискаха от премиера да представи пред парламента съдържанието на всички резултати от преговорите с Газпром. Президентът съобщи, че ще свика Съвета за сигурност и отбрана, посветено на изявлението на Путин. Той заяви, че въпросът за предаване на контрола върху газопроводите под каквато и да е форма на друга държава не може да бъде разглеждан: това е стратегически актив за Украйна.
Експертите отбелязват, че изявлението на Путин изненадало всички украински политици.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 2/06/2007 09:00:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home