Urbi et Orbi

Коментари и асоциации са възможни в безброй посоки. Предпочитам да оставя всеки да направи своите. Дори няма да разкажа статията, освен ако някой не ме помоли заради езиковата бариера.
"Наследниците на Романови молят президента да защити Петербург"

Powered by Qumana

posted by Illa @ 12/05/2006 08:09:00 сл.об.,

2 Comments:

At 12/06/2006 09:56:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Много са сложни и конфликтни тези въпроси за градовете.
То или ще е град-резерват, в който да ходят като на музей, за да остане накрая само портиерът в него.
Или, ако иска да има бъдеще трябва да се развива, включително и да си прави небостъргачи и всичкото му, както изисква животът и времето.
Не един и не два са случаите на приемливо и дори рядко успешно съчетание на старини и характерни забележителности с авангардна и ултрамодерна архитектура. Но това, разбира се, също е голямо изкуство, което може би е под въпрос доколко в конкретния случай изобщо е възможно.
А иначе? Днешният Газпром, струва ми се, не се отличава съществено от това, което е бил Петър І за някогашна изостанала полудивашка Русия. И той е гордостта, силата и бъдещето на Русия, по същия начин, както е бил и великият царь.
Ако сградата им е хубава - ми да си построят, какво.
Проблемът беше там, че не се разбра много от онези снимки по-преди доколко наистина е такава :).

 
At 12/06/2006 01:01:00 сл.об., Blogger Illa said...

Да, сложни са въпросите за градовете - новото и старото... Затова е такова заглавието на поста :)
Аз не бих сравнявала Газпром с Петър І :)
Спечелилият проект не е този от по-раншния ми пост. Из английската преса доста пошумяха, защото спечели фирма с офис в Шотландия, ако не се лъжа :)
Но има голяма опозиция в самия Петербург, защото (колкото и да ти е странно) голяма част от финансирането се предвижда да идва от общината, а не от Газпром. Та засега положението е следното: ами този проект на нас ни харесва, а дали ще построим нещо и ако построим, дали ще е това, "поживем, увидим". Та така.

 

Публикуване на коментар

<< Home