Интерпретации

Вчера гледах “Дванайсета нощ” в Младежкия. И написах това:

“Бях забравила защо Шекспир е сложил такова заглавие. Да, разбира се - просто не е измислил друго и пиесата е останала в историята под това име, защото е играна за първи път на дванайсетия ден след Коледа, когато свършвали празненствата. По всяка вероятност (според историците), това е станало през 1601 г. По всяка вероятност, това е последната комедия, написана от Шекспир. Тази или “Както ви харесва”. Според различните изследвания.
Не мога да измисля друга трактовка на действието, освен това, което дава Бахтиновата теория на карнавалното. В интервютата на К. Азарян, които открих в интернет, той се опитва да проблематизира тази трактовка. Но като отличен професионалист е дал предимство на текста пред собственото си виждане. И резултатът е налице. Представление, което дава на всеки зрител това, от което той има нужда. Съвсем по Шекспир. Забавление, което може да се превърне в откровение. Стига да имаш нужда от откровения.
Отлична игра на Марин Янев, Малин Кръстев, Стефан Мавродиев… - не искам да обиждам останалите - просто актьорското майсторство на тази троица е в полза на моята интерпретация :)”

Бях споделила своето тълкуване на текста преди началото на представлението. А в антракта споделих, че не съм препрочитала пиесите на Шекспир от … години.
След затихването на овациите самият Крикор Азарян с нетърпение очакваше да стисне ръката на “ах, професоре, колко се радвам да Ви видя тук!”. И масивният Професор, седял през един стол, мина през мен… не-не, през крака ми :) …, за да се добере до режисьора. Е, извиненията са подробности. Да се извиниш, ама на дама. А тая дори си призна, че не спи с Шекспир. И на всичкото отгоре еднозначно трактува пиесата през теорията на Бахтин за карнавала. Пази боже сляпо да прогледа! Всички знаят, че Бахтин ги е писал тия работи за Рабле! Как да се извиниш!
При това. Етиката е наука. Но кой твърди, че всички учени са етични? Извинение? Ха!

posted by Illa @ 11/29/2006 08:34:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home