Еврокомисията и Газпром

През 2000 г. Еврокомисията приема директива за либерализацията на пазара на газ. Благодарение на това решение, Газпром и BASF си поделят Wingas, чиито са газопроводите в Източна Германия, както и газохранилището Reden. Газпром води преговори с Gasunie за покупката на 9% от Balgzand Bacton Line - оператора на газопровода между Холандия и Великобритания.
Газпром, както се знае, доставя почти половината газ за Германия и повече от една трета от газа за Италия и Франция.
Сега обаче Еврокомисията е стигнала до извода, че разделението вътре в компаниите между функциите на доставчик и на оператор на мрежите, по които горивото стига до крайния потребител, се оказало неефективно. Затова се обмисля забрана газодоставчиците да имат собственост и върху газопреносните мрежи. По думите на Барозу, Еврокомисията ще публикува предложението си още през януари 2007 г.
Реакцията от руска страна е много остра. Заместник председателят на Газпром Александър Медведев е заявил в Брюксел във вторник, че това би поставило под въпрос руските доставки на газ за Европа.
Приемането на подобно решение от Еврокомисията би променило и обстановката около Бургас-Александруполис, чини ми се. И поставя в друга светлина полското вето. Може би.
P.S. Забравих да посоча източника си:

ВЕДОМОСТИ
Отключение “Газпрома”

Еврокомиссия отбирает сети у поставщиков
Если Еврокомиссия запретит продавцам газа владеть транспортными сетями, поставки европейским потребителям окажутся под вопросом, заявил во вторник в Брюсселе заместитель председателя правления “Газпрома” Александр Медведев. Его беспокойство легко понять: ведь решение Еврокомиссии может лишить “Газпром” самого главного завоевания в Европе — 50% Wingas.



posted by Illa @ 11/24/2006 11:31:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home