Без заглавие

Няма заглавие, защото не знам как да определя тази новина. Блоговете в LiveJournal, водени на кирилица, минават под руска юрисдикция. Новосъздадената компания SUP e купила руския сегмент от SixApart (които пък наскоро купиха LiveJournal). Покрай руския - и всичко що е на кирилица. Обяснението е, че така за нас щели да станат достъпни услуги, които се предлагали само на американците - като постване чрез SMS и други такива. Много интересно, как ще стане това за българи, сърби и монголци. Впрочем същото важи и за украинците, и за рускоговорящите от Прибалтика...
От доста време се говори, че SUP имат подобни планове. Преди няколко дни се разбра, че са купили сайта ljplus.ru, който е нещо като помощна услуга за рускоезичните блогъри. Но вчера стана ясно: купили са цялата база данни на кирилица. С все личните данни. И обещали да не ги предоставят на съответните служби. Е, като как ще стане това, щом руските закони ги задължават да ги предоставят. Както и да е.
Аз изтрих блога си в LiveJournal и го прехвърлих в Blogger.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/19/2006 07:05:00 сл.об.,

8 Comments:

At 10/20/2006 12:45:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Гледай ти, какви работи стават.

Сигурно не е изненада - по принцип, но си е изненада - малко, в частност.
Ама че история.

Ама за блога не му казваш името, нали. Дай един линк :)

 
At 10/20/2006 10:33:00 пр.об., Blogger Illa said...

Мен ме изненада. Мисля, че собствениците на SixApart просто не знаят какво правят. Горкият Фицпатрик сигурно си мисли, че така ще спаси поне част от творението си...
Оня блог си е за лична употреба - нещо като бележник тип "да не забравя" :) Не е интересен, наистина.

 
At 10/21/2006 02:50:00 пр.об., Blogger Orlin said...

И аз съм изненадан, от тебе узнах, после прочетох.
Всячески ни уверяват, че никаква опасност от порусначване и руски синдром няма, всичко било по американските правила и т.н.
Самите руснаци не ми изглеждат особено развълнувани, но пък сигурно е и нормално, огромната част са си там, и вероятно са си свикнали и им е все едно (може би).

От друга страна, руският Лайв журнал (ЖЖ! :) - е някакси фетишизиран, за тях той означава нещо много повече, отколкото - предполагам - за които и да било останали. По всичко личи, че те друго не признават и всякаквите съпътстващи и алтернативни блог-сайтове така и нямат и миниатюрен шанс да го конкурират. Всъщност, те дори и блог не го наричат - "мой ЖЖ" :).
Аз за пръв път попаднах там преди, примерно, 3 години и това е бил първият блог, който съм видял (без и да подозирам това); стигнах дотам в търсене на една музика. Музиката не намерих, но намерих обяснение защо я няма :).
Честно казано, без да съм се задълбочавал особено, дълго време си мислех, че си е чисто руски сайт.
Особено ярко си пролича какво е за тях "ЖЖ" около онази история преди повече от година - "Убей натовца!" :). Викам им, добре де, и аз съм натовец, и мене ли ще ме убивате? Те се обидиха от такова недоверие към тях, а аз се успокоих, че няма да ме убиват. :)
Бяха много забавни отстрани да ги гледа човек как едно след друго вършат - и най-сериозно - "ритуални самоубийства" на блоговете си, в знак на протест срещу това, което считаха за "ограничение свободата на словото".
Всеки случай, стана ясно, че се отнасят по някакъв много особен начин към Лайв журнала, отношение, каквото на нас ни е непознато.
Плюс специфичните му особености, които го поставят много по-близко до това, което ти наричаш "социална мрежа". Често съм се удивлявал как броени минути след като някой е написал нещо и вече има множество коментари - често, просто така, да се обадят.
За тях това е много повече от блог, това е начин на общуване, който явно е в някакъв синхрон с руската им нагласа и особеност.

Е - и поради това, вероятно има някаква логика руска фирма да "откупи" техния си сегмент. Какви са целите и какво се крие в крайна сметка зад това - кой го знае.

Дано не се промени нищо съществено - според мене руското ЖЖ си е цял, и интересен феномен и би било жалко да угасне.

А за "оня блог" - пошегувах се, по-скоро.
Ако искаше да бъде четен, щеше да го сложиш в "блогрола" :) или щеше да се "подписваш" с него.
Извинявай за многословието, ама - дойде ми някакси :).

 
At 10/21/2006 11:17:00 пр.об., Blogger Illa said...

Не-не, не си многословен. Просто нещата са многоаспектни и разговорът е дълъг ))
Руснаците са развълнувани. Особено тия, които не живеят в Русия. А и доста от тези, които живеят в Русия. И много от тях се заканват, че ще изтрият журналите си. Вероятно не всички ще го направят, но част от тях - да.
Дори има предположения (казват, основателни), че въпросният Носик, който ще ръководи екипа, е инспирирал оная история, за която споменаваш. Доколкото схващам, той е популярен, но няма кой знае колко добра репутация.
От друга страна ЖЖ не е социална мрежа, но Носик казва, че ще стане такава - по подобие на MySpace. Т.е. това, което привличаше руснаците към ЖЖ - славата му на интелектуален клуб, ще изчезне. Оттам - тия, потребители, които създаваха тази слава, каймакът на ЖЖ, ще се оттегли. И няма да има място, където да общува по този начин, който наистина е уникален. Впрочем, те са избрали точно ЖЖ, именно защото е хостван не в Русия и това им дава по-голяма свобода.
В Русия има конкуренти. Един от тях е много близо до показателите на ЖЖ - LiveInternet. Но той от самото начало си върви по посока на социална мрежа. Точно затова наближава по популярност ЖЖ. И дори отначало се създаде впечатление (и от двете страни), че тия бизнесмени ще купят тъкмо него. Още повече, че навремето собствениците и на LiveInternet, и сега на ЖЖ, казват, били колеги в едно и също ведомство ))

 
At 10/21/2006 06:26:00 сл.об., Blogger Orlin said...

Сигурно е както казваш - аз наблюдавам, и то с намаляващо внимание, една малка и очевидно нерепрезентативна част.
За това, че е "излюбленият" руски "интелектуален клуб" първо прочетох (в руски материал), но така и лично не го установих :). В смисъл, кой знае каква впечатляваща интелектуалност така и не срещнах; по-скоро - типичната руска смесица от снобско-националистическо-носталгично-зле прикрито високомерно, придружено с дразнещ цинизъм неволно парадиране.
В замяна на това, много повече ми харесват някои от "по-нормалните" и обикновени "жжисти" :) и "юзера" :), които наред с типично руските си качества, се оказват и хора интелигентни, с широки интереси, толерантни, непарадиращи с "русизма" си, отнасящи се разумно и без крайности към нещата, и в които има и нормално човешко, може да се каже, топло отношение.
Заради това и заради тях би ми било тъжно да последва някакъв упадък на този феномен.
Интелектуалците винаги ще си намерят къде да интелектуалстват, но нормалните - и лично на мене много симпатични хора - кой знае. А и дали там ще бъде същото, ако се стигне дотам.
Но? То ще си покаже, както се казва :).

Впрочем, идва ми наум нещо друго. Ако е вярно това, че в Русия има негласно "абсорбиране" и невидимо "униформизиране" на СМИ-тата и че това е не точно доброволно, то - лично на мене - нашата преса (вестниците особено) много ми прилича на руската.
Главната прилика е инстинктивното възприемане на ниския и булеварден стил, до степен, че вече е трудно да отличиш чисто неприкрито жълтото издание от нормалното и, значи, достоверното от чистата преиначена измислица.
Но има и една разлика: нашите го правят с охота и доброволно, за разлика - може би - от руските.
И ако в Русия има установяване на "контрол върху информацията", то у нас има нещо, което не е сигурно дали не е също толкова, макар и по различен начин, лошо - то даже не е и "автоконтрол"; не е и "икономически" такъв (каквато теза се шири). Ами по-скоро е възцаряването и господството на масовото ниско ниво, липса на компетентност, журналистите все повече заприличват на завършилите ВИТИЗ, защото са все повече самовлюбени и за тях "професията" е повече начин на суетна самоизява, отколкото чисто добросъвестна професионална такава.
А връзката между основната тема и това, виждам в потенциалната опасност "традиционното" отношение към начина на информиране да се прехвърли и от обикновените информационни средства, към специфичните интернет такива - в Русия по очевидните чисто техни си причини, у нас - поради нашите си, които току що посочих.
Впрочем, нашият ескалирал предизборен блог-ажиотаж, според мене, е типичен пример точно за това.

 
At 10/21/2006 07:40:00 сл.об., Blogger Illa said...

Интелектуалците, за които говорех, не са тия "хилядници" с многото френдове )) За някои от тях (не от "хилядниците") можеш даже да си помислиш, че са най-обикновени жжисти :) Защото си пишат разни неярки неща, говорят си за неща, които на пръв поглед са ежедневни и т.н. Това за тях си е просто едно човешко общуване, каквото им липсва по т.нар. мероприятия, пък или живеят на по стотици километри, или не им стига времето да се виждат "в реале" )) Важното е, че в ЖЖ те се чувстват у дома си.
Както и да е.
----------
Според мен възцаряването на кича в масмедиите си е чиста проба икономически контролирано - важното е да се продава реклама. Всичко друго е без значение. А много по-лесно е да продадеш чалга и поради това трябва да внушиш, че тя е нормата, другото са префърцурщини.
Так си мисля.

 
At 1/20/2007 05:35:00 пр.об., Anonymous Анонимен said...

и ето какви работи стават също и в БГ:
http://rs.diado.net - Руски Синдром

 
At 1/20/2007 10:17:00 пр.об., Blogger Illa said...

Много интересен сайт. Благодаря за линка.

 

Публикуване на коментар

<< Home