Анализ на дилетанта

"Дневник": "Във втория ден от визитата си в Германия в сряда руският гост изрази и възхищението си от способностите на канцлера Меркел, отбелязва "Шпигел". Тя притежава изключително редки за една жена, особено пък политик, качества, посочил Путин".
Сексисткият привкус на изказването не е току-така. Но Ангела Меркел не е мома Рума и няма да рече: "Не купувай, не харчи се...".
Как се развива ухажването до момента:
При предшественика на госпожа Канцлера е сключен договор за изграждане на газопровода Северен поток. Параметрите му, според в."Ведомости", са следните: дяловото участие в регистрираната в Цуг (Швейцария) North European Gas Pipeline Company е 51% за Газпром и 49% за BASF Wintershall и E. On Ruhrgas (до края на 2006 г. немските компании могат да продадат до 4,5% от акциите си на холанската Gasunie). 30% от финансирането е със собствени средства - за немските компании в евро, за Газпром - възможно, чрез апорт на имущество. Останалите 70% се финансират чрез банкови кредити (със срок до 20 г.) и привличане на средства от финансовите пазари. Дивиденти акционерите ще получават от 2010 г. Ако се появят разногласия между участниците в проекта, Газпром може да изкупи дела на всеки от тях като го обезщети за всички разоди, вкл. заемите и дивидентите. От 2010 г. Газпром ще заплаща за транспортирането на 27,5 млрд куб.м газ, независимо от действително пренесените количества, а от 2012 г. - за 55 млрд куб.м газ. Засега Газпром е договорирал 14 млрд куб.м газ. Тарифите за транспортирането ще се уточнят към средата на 2007 г. Засега е ясно, че таксите отначало ще са по-високи, за да се възмездят направените от немските партньори разходи, но от 2032 г. вероятно ще се прилага проста тарифа от 10%. Тези условия са отчасти потвърдени в интервюто (за същия вестник) на Матиас Варних - бивш агент на Щази, понастоящем - изпълнителен директор на Северен поток.
Това бяха армаганите. Като при всяко ухажване и тук има елемент на провокирана ревност, т.е. на заплаха, че мераклията може и да се размеракландиса:
- проектът Бургас-Александроуполис (дали просто така беше пусната информацията за постигнатото съглашение с Гърция и България(!) на срещата между Караманлис и Фрадков в Атина?);
- полските профсъюзи - те заплашили да прекъснат нефтопровода "Дружба". И какво ще стане тогава с Германия?
- и др.
Ерго, Германия трябва да стане енергиен разпределителен център за Западна Европа, казва Путин. Каквото и да струва това на Газпром - например, да се наложи той да плаща да му вземат газта, както се е случило на спотовите пазари във Великобритания този месец. Нищо де, то ще е като откуп за булката.
Обаче "булката" е омъжена. И едва ли ще посмее да прекърши думата на сватовете - демек, на партньорите от ЕС, които няма да изпаднат във възторг от амбициите й да става енергиен център.
Това са само първите стотина серии. "Дързост и красота" вече излъчи над 1600, струва ми се. До развръзката е още далеч. Стига продуцентите да дадат "добро" ))

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/12/2006 04:00:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home