Космосът и авторското право

За повечето хора Марк Шътълуърт е вторият космически турист, първият африканец, летял в космоса, ексцентричен млад милионер. За компютърните специалисти Шътълуърт е разработчик на Debian и основател на фондацията Ubuntu. Шътълуърт би трябвало да се обяви за светец от привържениците на движението за свободна култура.
В скорошно интервю Марк Шътълуорт казва: "Сигурен съм, че с течение на времето всички програмни продукти ще са свободни. Това ще бъде истинският старт на програмирането. С други думи, само след няколко години на вашия десктоп, на сървърите и даже в мобилните телефони ще има само свободен софтуер".
Последният проект, над който работи Шътълуърт е разработката на дистрибутив, базиран на Линукс, предназначен специално за южноафриканската правителствена администрация. Бизнесменът се гордее с работата си за повишаване достъпността и внедряването на свободния софтуер в образователната система на ЮАР. Много популярна в страната е системата Freedom Toaster - "верига" от пунктове, където всеки може да получи CD с копие от свободен програмен продукт.
Значението на делото на Шътълуърт е във възраждането на първоначалния смисъл на съществуването на авторското право - да се даде възможност за максимално широко разпространение и достъпност на постиженията на културата и науката, от една страна, и насърчаване на дейността по създаването на такива продукти, от друга страна. Или казано по друг начин - заплащането на продуктите да възмездява разходите по създаването им, но не и да стане източник на печалби.
Шътълуърт е ярък пример за човек, който е успял да натрупа значително състояние от създаването и разпространяването на свободен софтуер. Т.е. той доказва, че е възможна такава система на прилагане на авторското право, при която ще бъдат постигнат и двете цели, които са имали предвид бащите на този правен отрасъл.
Вероятно, отново гледам прекалено оптимистично на бъдещето. Може би идеализирам Шътълуърт. Но съм убедена, че единствено възможното развитие на правото на интелектуалната собственост е именно в такова направление.
А какво общо има Космосът? "Не е възможно да видиш Земята от космоса и да не останеш поразен от красотата на момента. Гледаш през илюминатора и разбираш, че този момент е невероятно крехък и мимолетен. Стараеш се да не го изпуснеш, да видиш всичко, което можеш и да вземеш със себе си това впечаление за цял живот", казва Шътълуърт.
От космоса по-ясно се виждат истинските неща.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 10/18/2006 01:32:00 сл.об.,

2 Comments:

At 10/18/2006 05:21:00 сл.об., Anonymous Анонимен said...

Само между другото, когато видях заглавието на този пост в bgit.net си спомних, че повечето снимки на НАСА са public domain. Така че между космоса и "свободното" съдържание има доста общо ;-)

 
At 10/18/2006 06:54:00 сл.об., Blogger Illa said...

Не бях се сетила за този аспект ))
Благодаря!

 

Публикуване на коментар

<< Home