ЛИК чете "Култура"

И като чете се учудва. И аз се учудих като прочетох редакционната статия в септемврийския брой на ЛИК.
"Журналистка от Българското национално радио" се обадила в ЛИК и по телефона било уговорено да напише статия за изданието. Пък после се оказало, че по-разширен вариант на същата статия е публикуван в "Култура". Не било етично, казват от ЛИК.
Не е въпрос на етика, когато си има закон. Ако Законът (за авторското право и сродните му права) предвижда, че издателският договор трябва да е сключен писмено и че евентуална клауза за предоставяне на изключително право на възпроизвеждане и разпространение трябва да е изрично уговорена, не разбирам за каква неетична постъпка става въпрос.
Щях да имам някакво обяснение, ако ставаше въпрос за журналистка от "Труд", например. Щях да го възприема като плах намек за действията на ИК "Труд" по отношение на сайтове с безплатен достъп, които са публикували произведения на Елин Пелин, върху които от изданието претендират, че притежават изключителни права.
Но въпросната журналистка е от БНР. ЛИК искат да намекнат нещо на БНР? Не знам. Ако не е така, обаче...
Напомня ми заглавието на оная Ботева статия за "Париж, столицата на разврата", нали се сещате.
И понеже не съм сключила издателски договор с изричната уговорка да не предоставям на други лица права за възпроизвеждане и разпространение на този пост, аз ще предоставя неизключителни права върху публикуването на текста и на други блогове. Неетично ли?


Powered by Qumana

posted by Illa @ 10/03/2006 09:14:00 сл.об.,

4 Comments:

At 10/04/2006 01:53:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Не съм съвсем съгласен.
Законно далеч не винаги означава етично.
В крайна сметка, не случайно съществуват две отделни понятия и значат доста различни неща.
Лично аз съм склонен да се съглася с квалификацията за неетичност, разбирана дори като непочтеност.
Честно казано, уважавам значително повече неписаните, отколкото писаните правила и "мълчаливите договори" за сметка на хвърчащите бележки, помпозно озаглавени с всякакви странни и противоестествени от гл.т. на здравата житейска логика думи.
И като така, според мене желязно неписано правило е като си се натиснал да ти публикуват мижавото матриалче някъде и после ти се отвори възможност да излезе и другаде, поне, така от едната кумова срама и елементарна вежливост, да уведомиш поне, ако не друго - като човек, дето - и правилно - вика народът.
А ти си софистка :). Да си публикуваш поста можеш и в други блогове, но това няма да е неетично, щото все са си твои :).
Обаче за който не знае тази дребна подробност и примерно, случайно ги види, разпръснати из блогосферата все едни и същи - неминуемо ще си рече, леле какъв плагиат тука е паднало, леле, възмутително. И тогава също ще е неетично, а ти пак няма да си си доказала тезата с тази тънка хитрост :).
Шегувам се и моля за извинение за тромавия хумор. Само исках да кажа, че лично на мене ми се струват прави хорицата да се оплакват.

 
At 10/04/2006 09:54:00 пр.об., Blogger Illa said...

Напълно си прав за моята "хитрост". Малка демагогска шега :)
Естествено, че законното не винаги е етично. Но когато си изкарваш хлаба с нещо, трябва да си наясно най-напред със законовите разпоредби в тази област и да имаш предвид правата и на другата страна, когато се договаряш. И не на последно място, да умееш да защитиш своя интерес, т.е. изрично да поставиш своите изисквания. Дори договорът да не е писмен, но е имало такава уговорка, едва тогава може да се говори за неетичност. Иначе не ми се вижда много професионално.
Не исках да бъда толкова критична, не мисля, че съм в позиции да бъда критична, но ми се прииска да си кажа мнанието, та затова и завърших поста по такъв начин, че да внеса малко ирония в цялата работа :)

 
At 10/09/2006 05:13:00 сл.об., Blogger Bruce Wayne said...

нямат с какво да си запълнят редакционната колонка от списание ЛИК и тръгнали да пищят.. голямото зло са им направили, то в-к Култура излиза сигурно в тираж 2000

 
At 10/09/2006 08:07:00 сл.об., Blogger Illa said...

:) аз не бих тръгнала да запълвам която и да е колонка точно с това :)

 

Публикуване на коментар

<< Home