Дон Хусто

Чудех се с кого да го сравня. С Пушкин, който си издигна неръкотворен паметник на човешкия дух и стремеж към творчество? С Гауди, който започна да строи ръкотворен паметник на човешките търсения, на необичайното, на безграничната фантазия? Е, Дон Хусто едва ли може да се мери с тях. Но строи паметник - паметник на стремежа към надминаване на собствените възможности, на стремежа към нещо възвишено.
Вече 45 години Хусто Гайего Мартинез строи катедрала на около 20 км от Мадрид. Без благословията на църквата, без разрешение на властите за строеж. Строи сам, с подръчни материали - празни опаковки от дезодоранти, кутии от безалкохолни напитки... От време на време строителни фирми му подаряват истински строителни материали. От време на време доброволци му помагат.

Дон Хусто е доста популярен - за него има статия в Wikipedia, дейността му е отразявана от масмедиите. BBC съобщава, че са се появили надежди постройката да бъде узаконена от властите. Сайтът Citynoise.org е публикувал серия снимки на катедралата и на самия строител.

Powered by Qumana


posted by Illa @ 9/29/2006 01:07:00 сл.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home