Стари новини

Поради някакви си неясни причини от няколко дни насам не ми се постваше, та новините вече са "новини".

Учуди ме интересът в Мрежата към съобщението на Reuters, че Китай е създал специален сайт за желаещите да изучават китайски - www.linese.com, чиято цел е пропагандата на китайската култура. Представени са видеоматериали за Китайската стена, Джеки Чан и пр. Приятен сайт. Впечатли ме обаче не това, че първите версии са на китайски и английски, а това, че следващите ще са на японски и корейски. Много любопитен факт.

Не мога да си обясня защо не се говори за резолюцията на Европейския парламент относно свободата на словото в интернет. Според парламентаристите, свободата на словото е основна ценност за ЕС и всички страни трябва да вземат мерки в нейна защита. Акцентира се върху факта, че борбата за свобода на словото, за защита на фундаменталното право на достъп до информация, се е преместила в Интернет. Критикуват се режимите в Китай, Иран, Куба и т.н. (общо 15 страни) за методите им на управление и контрол върху Мрежата. Изисква се от правителствата на демократичните страни да приемат правила, непозволяващи на компаниите да съучастват на споменатите режими при ограничаване на демократичните свободи и преследване на дисиденти. Поименно са споменати Yahoo, Google и Microsoft, както и CISCO Systems, Telecom Italia и Wanadoo (филиал на France Telecom). Приветства се приемането на американския Global On-line Freedom Act, който регулира дейността на интернет-компаниите, работещи в страни с репресивни режими. Призовават се страните-членки на ЕС да съгласуват практиката си по защита правата на интернет-потребителите с цел поощряване на свободното изразяване в Интернет в целия свят.

И накрая нещо за цензурата и авторското право. Много интересно решение на Окръжен съд в Колорадо - съдия Richard P. Matsch постановява, че цензурираните версии на филмите нарушават авторските права на създателите. "Сега зрителите - казва Michael Apted, президент на Американската гилдия на режисьорите, - могат да бъдат сигурни, че филмите, които си купуват или наемат, отразяват виждането на създателите си, а не са произволен подбор на редактор-трето лице". Аз се въздържам от коментар.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 7/13/2006 11:03:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home