Колко струва изкуството?

Ronald S. Lauder - милиардер от козметичния бизнес купил картината на Густав Климт "Портрет на Аделе Блок-Бауер I" за $135 млн. Това е една от любимите ми работи на Климт:

$135 млн?
Колко струва "Завръщането на блудния син" на Рембранд? Казват, че всички съхранявани в Ермитажа платна на Рембранд постепенно потъмняват, образите губят очертанията си. Колко може да се плати на времето, за да не погуби тия шедьоври?

Powered by Qumana


posted by Illa @ 7/11/2006 04:15:00 сл.об.,

7 Comments:

At 7/23/2006 04:10:00 сл.об., Blogger Orlin said...

Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

 
At 11/19/2006 10:26:00 сл.об., Blogger Orlin said...

Гледа ли филма "Климт" на панорамата?
И ако да, какво ти е мнението?

М/у др-то, изтритото, което изтрих, защото вися известно време без отговор и аз се опасих, че нещо съм те подразнил и засегнал и се изнесох наобратно в знак на съобразяване - беше по повод на крайно противоречивата информация за съдбата и статута на точно тази картина; в сайта на галерията в Ню Йорк, в която тя е изложена, ясно и еднозначно пише, че картината е "нова придобивка" за колекцията. И питах дали знаеш нещо. А също и да кажеш повече за потъмняващите картини на Рембранд - защо, какво е обяснението и т.н., ако имаш информация.

 
At 11/20/2006 08:35:00 пр.об., Blogger Illa said...

Извинявай, пак не съм видяла коментара. Много съжалявам!
Впрочем, наскоро без да искам кликнах върху премиването към Beta и тогава започнах пак да получавам съобщения за коментари в пощата си. Явно, нещо се работи по Blogger ))
Не съм гледала филма, за съжаление. На теб хареса ли ти?
Относно картината. До 2006 г. тя е била изложена във виенска държавна галерия, забравих точно коя. Но от 1998 г. се води дело между наследниците на Фердинанд Блох-Бауер, който е поръчал портретите на жена си и още няколко картини. Тъй като е евреин, през 1938 г. бяга от Виена и собствеността му се ползва от Райха (имал и много ценна колекция от порцелан, както и други картини). През 1998 г. в Австрия е приет закон за реституция и наследниците подават иск, защото държавата отказва да им върне картините на Климт. А държавата отказва, защото твърди, че Аделе преди смъртта си през 1925 г. (дано не греша годината, но ако греша, ще е с 1-2 год.) е поискала портретите й, един пейзаж и може би още една картина на Климт да бъдат предадени на еди -коя си галерия. Което не е станало, защото в завещанието й, доколкото помня, картините не са споменати.
Та миналата година наследниците печелят делото и продават тая картина на търг. Милионерът я купува за въпросната американска галерия. Затова е тяхна нова придобивка. Това е историята. Спомням си, че когато делото беше окончателно решено, се вдигна голям шум по сайтовете за изкуство. Проблемът с националното културно наследство и пр.
А за потъмняването на картините на Рембранд не знам каква е причината. Каза ми го един руснак, който също му е почитател. Но не съм търсила информация за причините и дали от Ермитажа имат някакви планове да спрат процеса или да възстановят картините. Не знам дали това засяга всичките му творби или само тия, които са в Русия.

 
At 11/24/2006 09:35:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Филмът е малко (меко казано) налудничав.
За един художник да е откачен - може би не е най-големият му недостатък, а дори може и да му е най-голямото качество.
За един филм самостоятелен, също, да кажем, допускам, че може да е с елементи на неприкрита ненормалност.
Обаче? Не е ли клише да се прави налудничав филм за налудничав художник?
Знам ли, може да е субективно, такова едно мнение.

 
At 11/24/2006 10:42:00 пр.об., Blogger Illa said...

Благодаря, че сподели впечатленията си! Знаех за съществуването на този филм, но нищо не съм чела по-подробно, никакви други отзиви, освен твоя.

 
At 6/08/2009 11:22:00 сл.об., Blogger Unknown said...

Само за това,че творчеството на Климт е моя слабост си позволявам да уточня-до 2006 г.картината бе изложена в Österreichische Galerie Belvedere т.нар Upper Belvedere във Виена,където е най-голямата сбирка от картини на Климт.В момента картината е собственост на Музея за съвременно изкуство Гугенхайм в Ню-Йорк за който е купена от Роналд Лаудер,евреин,бивш посланик на САЩ в Австрия.

 
At 6/09/2009 11:56:00 сл.об., Blogger Illa said...

Благодаря за коментара! Той ме върна към темата. Роналд Лаудер е евреин, разбира се, какъвто е бил Климт, каквито са били и Блох-Бауер.
Забавното е, че докато Роналд Лаудер е бил посланик във Виена, е уволнил някой си Felix Bloch (Блох), свързан със съветския шпионин Робърт Хансен, за когото предполагат, че е бил по-ценен от Олдридж Еймс ))
Благодаря за уточнението за галерията във Виена!

 

Публикуване на коментар

<< Home