"Трепереща твар..."

"Тварь ли я дрожащая или право имею…", казва Разколников в романа на Достоевски "Престъпление и наказание". Надявам се, всеки може да си преведе фразата буквално.
И какво ще разбере? "Трепереща твар" и т.н. Питайте Google: за "трепереща твар ли съм или имам право" ще ви даде 3 отговора; за "тварь ли я/ты дрожащая или право имею/имеешь" - 55 600. Знаете ли защо е тази поразителна разлика? Защото фразата е ключова за образа на Разколников, тя го дефинира. Защото Достоевски е вярвал, че вярата в бога и още повече - страхът от него, са опората на света. Вярвал е, че няма друг стожер на морала. Вярвал е, че единственото друго (освен Бога), към което се стреми човек, е властта, а тя се изразява във възможността да убиваш. За Достоевски, заради биографията му, властта се е асоциирала само с правото да убиваш. И човек, отстояващ правата си, не прави друго, освен да иска власт. Т.е. правото да докажеш себе си чрез убийство.
Ето, това напълно се губи в превода. Но не бързайте да стреляте по преводача. Това е проблем на културни различия, за които преводачът не носи вина. Както и аз с нескопосания си превод на Тагор от предишния пост. Не владея бенгалски. Не го открих на английски. Познавам стихотворението само по превода на Ахматова, която си е имала свои основания да го интерпретира по този начин - абсолютно различен от моя, разбира се. Длъжна съм да ви дам превода на Ахматова, за да отсъдите сами:

Переправа
Из двух деревень, разобщенных рекой.
Стремятся всегда к переправе одной
И те, кто покинул отеческий дом,
И те, кто, вернувшись, спешит на паром.
А в мире в борьбе иступленной тела,
Потоками вспенившись, кровь залила.
Эпохи сменяются, годы летят,
Развенчанных топчут, увенчанным льстят,
И в жажде познанья, приникли уста
К той чаще, где в нектар отрава влита.
И здесь только тайное имя хранят,
В две стороны глядя, деревни стоят.
Одна переправа над ширью речной,
Тот из дому едет, тот рвется домой.

Technorati : ,

Етикети: ,

posted by Illa @ 1/04/2008 10:33:00 сл.об.,

1 Comments:

At 8/05/2011 04:36:00 сл.об., Anonymous Анонимен said...

improve page rank seo executive backlink service backlinks generator

 

Публикуване на коментар

<< Home