Празници и пожелания

По празници обикновено се пожелава мечтите да се сбъднат. Ама какво да пожелаеш на млада дама, чиито мечти вече са се сбъднали? Има ли значение какви са били мечтите - да се омъжи сполучливо, да стане фолк-звезда или тв/радио водеща? Нейната мечта е сбъдната. Друг е въпросът дали това е мечта или просто житейски план. Но щом самите млади дами го определят като мечта, значи е последен пункт в житейския им план. И после какво? Ех, да ги съжали човек, ако мечтите им се реализират толкова рано.
Ей-сега едно мило момиче обяви по БНР, че мечтата й да застане пред микрофона на националното радио се е сбъднала. И обеща тя и нeйните колеги, застъпващи на смяна след 20 ч. в Новогодишната нощ, да приковат вниманието ни. Мерси, не употребявам. Аз изключих приемника, оставайки да правя баницата в тишина. А хлапетата от блока решиха проблема съвсем нетрадиционно - излязоха да ритат топка. Браво на тях! За предпочитане е пред избора на батковците им да усилят децибелите на пиратките. Така че с моята тишина нещо не се получи ))Нищо. Да са живи и здрави! И да сбъднат мечтите си! Ама истински - не само да хванат микрофона, а и да могат да си служат с него по предназначение. "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш", написа някой и заслужава признание като човек сбъднал мечтата си, дори да не го е измислил той - просто го публикува и всички го научиха. Младата дама може и да може да води радиопредаване и даже е опитала и решила, че е лесно, но забрави да предупреди слушателите, че по пианиста не се стреля не само когато "толкова може", но и когато са му дали грешна партитура. Просто някой трябваше да й даде в университета точните ноти - например, да почете нещо от Рабиндранат Тагор, като следното:
"Един само брод е
сред речната шир -
ти бягаш от къщи,
пък аз се завръщам..."
Или казано по друг начин: "Да не учи младата дама краставичаря краставици да продава ". Не, не е това. Краставиците са си краставици, аз говорех за мечти. Сбъдната мечта ли е да срещаш хора, които се връщат от там, накъдето си тръгнал, и да им проповядваш представата си за него, за онова заветно място, като истина? ...
Хайде, че баницата ми е готова. Да ви даде господ живот и здраве!, и да не чакате от медиите отговори, а въпроси. Защото правилните отговори ги знае само един, знаете кой, нали. Или? ))
Честита ви Нова година! Да се сбъднат мечтите ви и тези на вашите близки! До година, до амина! Здраве и късмет!

Етикети: , ,

posted by Illa @ 12/31/2007 06:57:00 сл.об.,

2 Comments:

At 1/04/2008 02:00:00 пр.об., Blogger Orlin said...

Най-напред - честита нова година и най-добри пожелания за здраве и успехи.

Феноменът "там, закъдето ти тръгваш, аз оттам се връщам" като правило би трябвало да е много забавен - за връщащия се.
Ако човек е сдържан - може би може да се устиска да не се дразни.
Обачеее... :)
Понякога на човек наистина му идват много - тръгващите :).

 
At 1/04/2008 11:29:00 пр.об., Blogger Illa said...

Благодаря! Честита и на теб!
----
Ами, в интерес на истината, не ме дразнят "тръгващите", защото "не е луд който яде баницата..." )) Повечето от "тръгващите" са всъщност много симпатични и с много добри намерения. Едва ли е тяхна вината за ситуацията. Да не говорим пък за много от "връщащите се", които май не са разбрали къде са били ))
Впрочем, това стихотворение на Тагор така и не е преведено на български, мисля. Поне аз не съм го намерила, въпреки че преди (много)време усилено го издирвах. Стихчето е мой нескопосан превод от руски и далеч не отразява всички смислови пластове.

 

Публикуване на коментар

<< Home