Bloomberg, пирати, блогъри

Оня ден Агенция Bloomberg разпространи информация за затягането на контрола върху интернет в Русия. Израз на това е създаването на нов надзорен орган, който ще следи печатните и електронни медии, както и интернет.
Наскоро в Русия влезе в сила изменение на Наказателния кодекс, според което наказанието за нарушаване на авторски права се увеличава на пет години лишаване от свобода, т.е. пиратството става тежко престъпление. Все пак работещите в редакцията на в. "Искра" (Република Коми) ще отговарят по стария текст на закона - акцията на органите на реда по изземване на компютрите с краден софтуер е била извършена на 14 февруари. Блогърите, разбира се, веднага реагират и отразяват събитието, всеки според виждането си за моралните измерения на споменатата акция.
Сава Терентиев е фронтмен на групата от Сиктивкар project:a. За любопитните - на сайта на групата са предоставени за свободно разпространение mp3 файлове с три от парчетата им (линк). Сава Терентиев поддържа личен блог, но чете и чужди. На 15 февруари той прочита пост на Борис Суранов за случилото се в редакцията на вестника. Написва коментар, в който сравнява ченгетата (менты) с улични бандити (гопота). Коментарът веднага е изтрит, но така или иначе бива прочетен от сътрудници на милицията и прокуратурата е сезирана. С казуса се заема прокурорът по особено важни дела Светлана Липина. Тя вика за разпит автора на коментара и автора на поста, към който е бил направен инкриминираният коментар. Обвинението е "разпалване на социална вражда". Сега се издирват всички постоянни читатели на блога на Суранов, за да се установи колко от тях са прочели коментара и доколко е разпалена враждата към органите на реда.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 4/12/2007 10:38:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home