Пряка демокрация

"Те са инструмент на демокрацията (democratic medium), който позволява на всеки да вземе участие в политическия дебат без посредник, почти или съвсем безплатно. Но те са форма на пряка, а не на представителна (deliberative) демокрация". Това са политическите блогове според Оливър Кам. И това, смята авторът на The Guardian (и по съвместителство - блогър), не е предимство, а недостатък на блогосферата. Защото "блоговете предоставят не новини, а коментари. Това щеше да е хубаво, ако блоговете разширяваха диапазона от налични мнения в публичната сфера. Но те не го правят; парадоксално, но те стесняват този диапазон. Това се случва, защото блоговете обикновено не прибавят нищо ново към съществуващите коментари: те просто паразитират върху материалите и мненията в традиционните медии".
Много от наблюденията на Кам намирам за точни. Изводите му, обаче, ми изглеждат малко странни. Пък и не само на мен, очевидно: при положение, че читателите са оставили толкова много полемизиращи със статията коментари.

P.S. Йовко цени повече личното мнение на публициста, а не стремежа на журналиста към обективност. Това, от една страна, подкрепя тезата на Кам, че в обществото се "харчи" повече тиражирането на отделни мнения вместо да има реална дискусия. Но от друга страна, това тиражиране е характерно най-вече за традиционните медии. Чини ми се.

Powered by Qumana

posted by Illa @ 4/10/2007 10:43:00 пр.об.,

0 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home